LCD technológia – a piezo inverter

Az LCD alkalmazásokban, a háttérvilágításhoz stabil fényforrásként CCFL csöveket alkalmaznak. A CCFL inverter közvetlenül befolyásolja az LCD kijelző minőségét. A piezo elektromos rendszer a CCFL áramkörökben is használható, mert olyan kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek révén könnyen szabályozhatóak a CCFL csövek az öregedésük, azaz a belső ellenállásuk változása szerint. Jól alkalmazkodik a CCFL azon tulajdonságához, hogy a CCFL belső ellenállása a gyújtást követően visszaesik. A CCFL csöveknek 1000V – 2000V közötti gyújtófeszültségre van szükségük, de a gyújtást követően ezt a feszültséget le kell csökkenteni a felére vagy a harmadára.

piezo-inverter

Általános jellemzők:
A piezo kerámiahasáb meghajtó és generátorrészre osztható, amelyek polarizációja egymásra merőleges. A piezo elektromos transzformátorok a rezonancia jelensége segítségével a nagyon alacsony bemeneti feszültségből nagyon magas kimeneti feszültséget képesek előállítani.

Az inverter feladata:

Egyszerűen megfogalmazva, az inverter feladata az, hogy a 12V, 24V vagy esetenként 36V egyenfeszültségből nagyfrekvenciájú (40 – 60 kHz) váltóáramot állítson elő. A váltakozó feszültség nagysága többek között a CCFL csövek minőségétől függ és arra szolgál, hogy begyújtsa a CCFL csöveket (1000 – 2000V), majd az üzemi feszültséget a lámpa részére (400 – 900V) biztosítsa. A gyakorlatban az inverterboard-ok nemegyszer ennél sokkal összetettebbek és egy sor egyéb funkciót is ellátnak. Például: fényerő szabályozás, CCFL csövek áramfelügyelete védőáramkörökkel, frekvencia szabályozás elsősorban a csillogásmentes háttérvilágítás érdekében.

A Piezo elektromos transzformátor működési alapelve:

A piezo elektromos transzformátor piezoelektromos kerámiáján egy primer és egy szekunder elektróda található. A primer elektróda kereszt irányba, a szekunder elektróda hosszanti irányba polarizált. A bemeneti elektródákra kapcsolt nagyfrekvenciás váltakozó feszültség hatására – ha ennek az alap- vagy felharmonikus frekvenciája a piezo-keramikus hasáb sajátfrekvenciájával megegyezik – rezonancia jön létre. Ennek következtében az anyag nagy amplitúdóval hosszirányban rezegni kezd. A deformáció következtében a kimeneti elektródán kV nagyságrendű váltakozó feszültség jelenik meg.

Nagyfokú hatékonyság:

  1. alacsony áramfogyasztás
  2. a tökéletes szinuszhullám kibocsátás pozitív irányba befolyásolja a CCLF lámpa élettartamát és fényerejét
  3. a piezo transzformátorral 98% feletti, inverterrel 85% feletti a hatásfok.

Biztonság:

Az integrált, nem gyúlékony kerámia transzformátorok, az áramellátás automatizált ellenőrzése, az integrált megszakító és a szabadalmaztatott ívvédelem – mind arról gondoskodnak, hogy az áramellátást megszakítsák abban az esetben, ha egy lámpa eltörne és így csökkentsék annak a lehetőségét, hogy tűz keletkezzen. A piezo inverter magas gyújtási feszültséget állít elő, ezért a lámpának csak rövid felmelegedési időre van szüksége. A lámpa meggyullad, ezt követően a tápfeszültség visszaesik a gyújtási feszültség egy harmadára. Mindez növeli a rendszer biztonságát és a lámpa élettartamát.

Egységes fényerő:

A tökéletes szinuszhullámot és nagy teljesítményt szolgáltató piezo inverter a közvetlen háttérvilágításhoz kitűnően bevált.

Nincs elektromágneses interferencia, nincs magas frekvenciás zaj:

Egy 30 collos képernyő háttérvilágítását (16 darab 650 mm-es CCFL lámpa) ellátó integrált kerámia transzformátor esetében sincs szükség EMF árnyékolásra, alacsonyabbak a költségek.

Kompakt méret:

A 49 collos képernyők 25 x 1200 mm-es CCFL csöveihez újonnan kifejlesztett piezo inverter magassága csak 7,6 mm. A közvetlen háttér világítású, nagy képernyőátlójú készülékeket kiszolgáló inverter sem melegszik, alacsony az üzemi hőmérséklete.

Kompatibilitás a panelokkal és a lámpákkal:

Minden fajta panellal és lámpával használható. A piezo transzformátor feszültsége a változó terhelésen alapul. Egyetlen piezo inverter már több, különböző hosszúságú lámpát meg tud gyújtani, miközben az inverter alkatrészeket egyszerűsítették, az inverter fejlesztési idejét lerövidítették, a személyi biztonságot hibás beszerelés esetén is garantálni tudják.

Szélsőséges hőmérsékleti körülményeket is elvisel:

-30 C -tól egészen 70 C-g, ezért a legkülönbözőbb, mostoha körülményeknek kitett berendezésekben is alkalmazható.

A CCFL lámpa hosszabb élettartamú:

Ahogy a lámpa “öregszik”, a belső ellenállása megnő. Ellentétben a fix feszültséggel működő elektromágneses inverterekkel, a piezo inverter ilyen esetekben nagyobb teljesítményt tud szolgáltatni, annak érdekében, hogy a CCFL lámpa fényerejét azonos szinten tudja tartani.

A fényerő szabályozhatósága:

20~100%
A homogén fényerőt szolgáltató piezo invertereket elsősorban a nagy képernyő-átmérőjű direkt háttér világítású készülékekbe építik be.