Vége az izzólámpának?

A LED technológia, mint a jövő fényforrása!

Az izzólámpát több, mint 100 éve találták fel. Akkoriban ez a találmány megváltoztatta a társadalom életet. Mára az izzólámpákat már egyre jobban kiszorítják a LED-ek.

LED lámpa

A LED működési alapelve: A rákapcsolt feszültség hatására az elektron magas, instabil energiaszintre (valenz-sáv) kerül, amikor pedig az elektron alacsony, stabil energiaszintre esik vissza, akkor fotont bocsát ki. A LED technológia folyamatosan újabb és újabb területeket hódít meg. Már régóta nem csak a kijelzőkben , futóreklámokban és a háttérvilágításban hasznosítják.

A diadalmenet alapja: A LED az energiafelhasználás szempontjából sokkal hatékonyabb és takarékosabb, mint az izzólámpa. Ennek oka a működési alapelvben keresendő: a fényt félvezető bocsájtja ki, az áram közvetlenül fénnyé alakul. Ez a magyarázata annak, hogy a LED miért tud alacsony feszültségen működni, hogy miért nem kell karbantartani és hogy miért olyan nagy a hatásfoka. Az izzólámpa esetén az energia 95%-a meleg formájában távozik, azaz elvész. Szakemberek kiszámították, ha minden izzólámpát lecserélnének világító diódára, akkor az éves energia megtakarítás 12,5 millió tonna kőszén, illetve 68 milliárd autó akku energiájának felelne meg. A LED felhasználási területe időközben gazdagodott. Ma kerékpár- és zseb lámpákban, autók világításához, közlekedési lámpákban, kültéri reklámokban, stb. használják.

A színes LED-ek ma már hatékonyabbak, mint bármely másik fehér fényforrás. Várhatóan, a fehér LED-ek is ilyen hatékonyak lesznek egykor.

Itt találtunk egy érdemleges webáruházat: http://www.hqled.hu

A LED technika előnyei:

1. A LED akár 100.000 órával hosszabb élettartamú. Összehasonlításképpen: egy hagyományos zseblámpa körte élettartama 20-100 óra között van.
2. Mivel csak kevés meleg keletkezik, az energiafelhasználása nagyon alacsony. Egy szabványos LED 0,1 wattot fogyaszt. egy hagyományos zseblámpa – kis hatásfok mellett – 1-2 wattot.
3. A LED extra világos fényt bocsát ki nagyon kicsi elektromos feszültség mellett.
4. Rázkódásbiztos és nehezen megy tönkre.