A projektor működési elve

A szórakoztató elektronika iránt komolyan érdeklődők nagy része potenciális vevője a házimozi rendszereknek. Szinte hetente jelennek meg újabb és újabb projektormodellek a piacon. Újabban a professzionális szakmai prezentációkhoz használt projektorokat házimozi rendszerekben is alkalmazzák, ez a kétfajta média kezd egymásba olvadni. Ennek egyenes következménye az, hogy egyre növekvő kereslet mutatkozik a projektorok iránt.

A projektor működési elve:

A fény a lámpából (1) a dikroikus tükrön keresztül (2) vörös, zöld és kék színekre bomlik és az LCD panelok (4) modulálják. Az összeállított a képet a lencse (6) felnagyítja.

projektor-mukodese

  1. lámpa
  2. dikroikus tükör (színre-bontás)
  3. tükör
  4. LCD panelek (R, G és B)
  5. dikroikus tükör (színkeverés)
  6. lencse

Mi rejtőzik az ANSI-lumen megnevezés mögött?

Egységesen ANSI-lumen elnevezéssel jelöljük a projektor “fényerejét” (LCD, DLP). 1 lumen annak a pontszerű fényforrás sugárnyalábjának fényárama, amelynek a kisugárzott teljesítménye 1/683 W.

Az ANSI amerikai rövidítés (American- National-Standard-Institute – Amerikai Szabványügyi Hivatal). Az ANSI-lumen a hivatalosan szabványosított mérési eljárás alapján megállapított fényáram illetve fényteljesítmény.

A 600-as érték például helyesen értelmezve azt jelenti, hogy “ANSI szabvány szerint megállapított 600 lumen ”.

A szabványnak köszönhetően lehetővé vált, hogy a különféle technológiájú, különböző típusú kivetítők összehasonlíthatóak, helyettesíthetőek , kiválthatóak egymással.

Megjegyzés:

Közvetlenül a projektorból kilépő fényt mérik, (azaz a mérőszondát pl. a vetítővászonra helyezik) és nem azt a fényt, amely a vetítővászonról verődik vissza.

Az emberi szem azonban csak a vászonról visszaverődő fényt tudja érzékelni.
Így érthető, hogy minél nagyobbra választjuk a vetítő vászon felületét, annál kisebb lesz a „Lux“-értéke, vagyis a projektor által kivetített kép fényereje állandó fényáram mellett (“lumen“- értéknél).

Mennyi ANSI-lumen szükséges egy házimozi projektorhoz?

A mai projektorok magas ANSI-lumen számai (pl.: 1000 fölötti ANSI-lumen) azt mutatják, hogy a prezentáció már nappali fénynél is lehetséges. A prezentáció és a házimozi fényviszonyai, környezete eltérő. Házimozi környezetben a projektor ne lépje túl a 800 ANSI-lumen határértéket, mert egyébként különböző zavaró mellékhatások jelentkezhetnek. A nagyon erős projektorlámpák fénye visszaverődik a falakon, kivilágítják a termet és ezzel nem csak az egész mozihangulatot teszik tönkre, hanem a rossz “fekete-érték” miatt több fontos képrészlet is élvezhetetlenné válik. Továbbá a magas ANSI-lumen érték miatt az esetleges pixelhibák feltűnően jelennek meg , ezzel teljesen kétségbe ejtve a házimozi rajongóit. Az erős projektor lámpa (pl.: 1000 ANSI lumen fölött) teljesítményét legnagyobb részt meleg formájában adja le, amit el kell vezetni és a hűtőventilátorok zaját az esetek többségében hallani is lehet. Ráadásul a hűtőrendszer nemcsak télen, de sajnos nyáron is, kisebb fűtőtestként funkcionál. Mondhatni aranyszabály, hogy a 2-3 m széles vetítővászon szélességhez a 350- 800 ANSI-lumen erősségű projektorlámpák tökéletesen megfelelnek, feltéve, hogy a terem teljesen be van sötétítve, ami egyébként a házimozi legalapvetőbb szabálya, mivel csak így érhető el a gyártó által megadott “kontrasztarány” és “fekete-érték”.