Új technológia a Panasonic CRT TV készülékeiben

A Panasonic magyarországi képviseletének sajtóbemutatóján két új, katódsugárcsöves televíziókészüléket is bemutatott. A TX-36PD30P és a TX-32PD30P típusjelű modellekben alkalmazott új képminőség-javító technológia azt is elég egyértelműen jelzi, hogy a plazmák és projektorok növekvő népszerűsége nem kényszeríti a „szegény rokonok” sorába a hagyományos televíziókat sem.

A Panasonic hatásosan tesz eleget a legjobb katódsugárcsöves (CRT) képi teljesítmény megvalósítása terén a két új T [tau] televízióval, a TX-36PD30P-vel és a TX-32PD30P-vel, amelyek képátlója 92 (86) cm és 82 (76) cm. A vitathatatlanul legjobb televíziós kép megvalósítását lehetővé tevő forradalmi megoldások neve Acuity és Quintrix SR. Az Acuity jelentése élesség vagy felbontás. De jelenti ugyanakkor a tökéletes tévénézést is – így ideális neve lehet egy olyan intelligens technológiának, amely teljes és tökéletes képmegjelenítést tesz lehetővé. Az Acuity a soronkénti képpontok (pixelek) számát több mint duplájára, 2300-ra növeli. A pásztázási sorok száma szintén megnőtt, 625-ről 833-ra. Ez sokkal jobb felbontást és élesebb részleteket eredményez a képen – sőt még háromdimenziós hatást is kelt.
A forradalmi digitális technológia mellett az újonnan kifejlesztett szuper sík Quintrix SR képcsövek (SR = Super Resolution) tovább fokozzák a tévézés élményét. Még itt is igaz mottónk: a nagyobb felbontás a részletgazdagságot, a kontrasztot és a fény-erőt is hasonló irányba mozdítja. Ehhez társul a képek sarkában is tűéles fókusz. Mindez az új felépítésű képcső által vált valóra. Elsőként említhető az új árnyék-maszk, amely sokkal hatékonyabban engedi át az elektronsugarakat. Ennek eredményeképpen az energia az eddiginél magasabb szinten hasznosítható, ami a kép fényerejét tovább növeli. Ráadásul az új maszk az elektronsugár jobb fókuszálásával javítja a kontrasztot és növeli a részletek felbontását is. Másodikként, az új Super OLF (Overlapping Field = Átfedő Mezők) elektronágyú a kép sarkaiban is növeli az élességet. Végül, de nem utolsósorban, a sötét árnyalatú előtétüveg a határozottan jobb kontraszt érdekében javítja a fekete jelszintet.

A nagyobb felbontás, élesség, kontraszt és fényesség elérése érdekében a Panasonic fejlesztői az új T [tau] televíziókban további technológiákat alkalmaztak a kép javítására. 10-bites technológia, mesterséges intelligencia és digitális fésűs-szűrő, csak hogy néhányat említsünk közülük. A kép tartalma folyamatos elemzésen esik át és ennek megfelelően történik a javítás a 10-bites technológia és a jelfeldolgozás segítségével. A mozgásérzékelés még gyors képsorok esetében is megakadályozza a csíkozást, míg a digitális, háromdimenziós fésűs-szűrő nagyon precízen választja szét a fényesség és a szín jeleket, így kiküszöböli az olyan zavaró jelenségeket, amelyek például a kockás mintázatok vagy az éles fekete-fehér átmenetek megjelenítésekor fordulnak elő. Egy új, különleges kapcsoló intelligens algoritmus alkalmazásával megszünteti a képzajt. Mindent egybevetve, ezek a fejlesztések egy olyan tökéletes, nagy felbontású televíziós képet eredményeznek, ami nem csak páratlan, de eddig soha nem látott minőségű is.

Természetesen minden kipróbált és ellenőrzött funkció, illetve áramkör beépítésre került a Panasonic mindkét új T [tau] televíziójába. Az állókép üzemmódban is remegésmentes képet biztosító progresszív letapogatási funkció és a nagy területek remegését kiküszöbölő Super Digital Scan 100 Hz-es technológia egyaránt a készülékek része. Opcionálisan három különféle képi üzemmód áll rendelkezésre: A PD30 sorozat esetében választhat a Dinamikus, a Normál és a Mozi képi megjelenítés közül. Az egyes üzemmódok a képi megjelenítést különféle alapbeállításokkal optimalizálják, melyeknél a kontraszt, a fényesség, a szín és a felbontás változatos kombinációi kerülnek alkalmazásra.

A “Level 2.5” szabványnak megfelelő video text javított grafikával rendelkező kibővített funkciókkal rendelkezik. A kényelmesen nagy kapacitású, 1500 oldal tárolására képes memória kiküszöböli az idegőrlő várakozást a teletext (VTX) funkció használata közben. A néző négyféle képi megjelenítés közül választhat. A PAT a kép és szöveg (Picture and Text) megfelelője. Itt a teletext a fő kép mellett látható. A PAP kép és kép (Picture and Picture) funkcióval egy műsorforrás képe a lekicsinyített tv kép mellé illeszthető be. A PIP kép a képben (Picture in Picture) megoldás a fő programba ágyazott kicsiny képen mutatja egy másik futó program képét. A negyedik lehetőség, a POP kép a képpel szemben (Picture opposite Picture) egy másik műsorforrás kis méretű képét illeszti be a képernyő jobb oldalára anélkül, hogy az átfedné a le-csökkentett méretű tv-képet.

De mit ér egy tökéletes tv-kép a hozzá tartozó „jó hangzás” nélkül? A Panasonic két „művésze” éppen ezért hasonlóan magas szintű, nagy kimenőteljesítményű hangzással és beépített mély sugárzóval rendelkezik. A sztereó környezeti hangzás és a Virtuális Dolby Surround gondoskodik a moziszerű hangélményről. De ha magányra vágyik, egy külön szabályozható hangerejű fejhallgató csatlakozó is a rendelkezésé-re áll. A tengernyi funkció és beállítási lehetőség ellenére mindkét Panasonic modell – szokás szerint – egyszerűen működtethető. Ezzel kapcsolatban, az olyan kényelmi funkciók, mint a tv és a videó közötti adótáblák finombeállítását végző Q-link, a gyermek-zár és a készüléket a beállított idő elteltével automatikusan kikapcsoló elalváskapcsoló szintén hozzájárul a kényelmes használathoz. Az új Panasonic T [tau] televíziók az AV rádióerősítők, DVD lejátszók, műholdvevők vagy DVB-T vevők csatlakoztatásához szükséges minden csatlakozóval rendelkeznek. Ezek között a csatlakozók között négy Scart aljzat is megtalálható.
A kiváló technológia számára a modern, vonzó formaterv biztosítja a tökéletes keretet. Nézőit a vonalak zavaró elemek nélküli, tiszta áramlásával gyönyörködteti, és a nemes ezüst színnel együtt kihangsúlyozza a tulajdonos első osztályú és tökéletes TV technológia iránti igényességét. A hozzáillő színű és formatervű állványok mindkét modellhez rendelkezésre áll.

Az új Panasonic TAU televíziók már kaphatók, 749.990 Ft-os (TX-36PD30P) és 499.990 Ft-os (TX-32PD30P) áron (az árak ajánlott bruttó kiskereskedelmi árak).