Panasonic Projectorok

A Panasonic Magyarország őszi bemutatóján három LCD projector is bemutatkozott így téve igen kerekké a képek megjelenítésére használható Panasonic termékújdonságok palettáját. Két asztali, pontosabb súlya és mérete okán inkább fix telepítésűnek javasolható modell mellett egy, a hordozhatóságot biztonsági funkciókkal is erősen támogató, könnyen szállítható készülékkel gazdagodik a kínálat.

Az új, kompakt PT-L735E LCD projektor szinte csodaszámba megy. 2.600 ANSI lumen kibocsátott fényerősségével nincs hozzá hasonló készülék! Közvetlen testvére a PT-L735NTE változat, azonos kimenő teljesítménnyel, valamint további bemene-tekkel SD memóriakártya vagy az adatokat valós időben a projektorba továbbító vezeték nélküli LAN kártya számára. Döbbenetes teljesítményükhöz képest ezek a modellek valóban pehelykönnyűek, mivel mindössze 4,2 kg-ot nyomnak.

A PT-L735NTE vezeték nélküli változata egy további csipetnyi professzionalizmust visz minden bemutatóba. A készülékhez alaptartozékként mellékelt Wireless Mana-ger szoftverrel különösen könnyedén vezérelhető a projektor a PC-ről, és a legkülön-félébb adatok vetíthetők ki segítségével. Az “élő” üzemmód a kábelen továbbított alkalmazások teljes skálájának kivetítését teszi lehetővé vezeték nélkül is. Az SD memóriakártya használatával a bemutatók különösen könnyen lebonyolíthatók PC nélkül is. A készülékhez mellékelt szoftver alkalmazásával az elkészített grafikonok és képek egy SD memóriakártyán tárolhatók, ami azután egyszerűen behelyezhető a projektor SD olvasójába. A bemutatón az automatikus megjelenítő funkció egyenként hívja elő a grafikonokat – szükség esetén akár végtelenítve is.
A vezetéknélküli adatfogadásnak köszönhetően az L735NT projektor képes több notebook-ról is adatokat fogadni – például egy értekezleten – anélkül, hogy meg kellene változtatni annak beállításait. Ezen kívül a projektor állapota folyamatosan ellenőrizhető Internet böngészővel.

Végül, de nem utolsósorban egy vezeték nélküli hálózatban a projektor egyértelműen azonosítható egy jelszó segítségével, így vezérelhető is. „Hidegindításkor” mindkét projektor jelentős előnyt kínál versenytársaival szemben. A Bekapcsoló gomb megnyomása után a kép már tíz másodperc elteltével megjelenik – ez csupán negyede a korábbi modellek által igényelt időnek. Ezt egy újonnan kifejlesztett projektor izzó és egy nagy teljesítményű tápegység teszi lehetővé.

A kép optimálisan állítható be az Automatikus Beállítás (Auto Setup) gombbal. A digitális trapéztorzítás-korrekció automatikusan kijavítja a vízszintes és függőleges képtorzulást, amennyiben a készülék megdöntött helyzetben van.
Mindkét modell automatikusan felismeri, hogy a két RGB bemenet közül melyikhez van a számítógép csatlakoztatva. A készülékek használat után azonnal elcsomagol-hatók anélkül, hogy meg kellene várni a lehűléshez szükséges szokásos idő elteltét – egy beépített akkumulátor ugyanis gondoskodik arról, hogy a hűtőventilátor elég hosszú ideig működjön még ahhoz, hogy a projektor belsejében megfelelő szintre csökkenjen a hőmérséklet.

Minden minőségi vizuális bemutató minőségi hangot igényel. Az új projektorok két csúcsminőségű hangszóróval és bassz-reflex rendszerrel vannak ellátva, amelyek kimagasló minőségű sztereo hangzást biztosítanak. A kétszer 5W kimenő teljesít-mény elegendő tartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy kiegészítő erősítő rendszer al-kalmazása nélkül megbirkózzon a méretesebb helyiségekkel is. Izzókímélő üzem-módban a projektorok fuvallatszerű 28 dB-es zajszinttel működnek. A készülékek zajszintje még teljes teljesítményre kapcsolva sem haladja meg a 30 dB-t.

Számos beépített lopásgátló eszköz gondoskodik arról, hogy egy PT-L735NTE-t vagy PT-L735E-t illegálisan eltulajdonító személy ne leljen sok örömöt bennük. A mechanikus Kensington MicroSaver® kábelrendszer mellett az illetéktelen használa-tot elektronikus „zárak” akadályozzák meg. Először is, a projektorok egyénileg beál-lítható jelszóval védhetők. Ezen felül az összes kezelőszerv egy menüparanccsal tiltható le, ami csak a projektorhoz mellékelt távvezérlővel oldható fel. Egy egyénileg beállítható induló képernyő – például a vállalat emblémája –, ami minden bemutató kezdetekor megjelenik, egyértelműen és mindenki számára láthatóan azonosítja a projektor tulajdonosát. Végezetül pedig, egy szöveg illeszthető minden kivetített kép-be, ami illetéktelen felhasználás esetén megjelenik és jól láthatóan hirdeti, hogy az aktuális felhasználó illetéktelenül birtokolja a készüléket.

A PT-L735NT és PT-L735E LCD projektorok szeptembertől kaphatók. A PT-L735NTE javasolt nettó fogyasztói ára 1.149.900 Ft, a PT-L735E-é pedig 999.900 Ft.

Minden fontos bemutató előtt a gyorsaságra van a legnagyobb szükség. Ilyen helyzetekben lehet ideális partner a Panasonic új projektora, a PT-LC80E. A mindössze 2,2 kg tömegű mikro-hordozható készülék egyetlen gombnyomással készen áll a bevetésre, ráadásul lenyűgöző fényerővel. Az elsötétített szobák immár a múlt ködébe vesznek – 2.000 ANSI lumen fényerejével ez a projektor olyan teljesítményt nyújt, melynek láttán sok hasonló kategóriájú vetélytárs visszahúzódik a homályba.

A készülék lapos formája senki elől nem takarja el a látványt a konferenciateremben: a projektor modern formatervezése már a bemutató megkezdése előtt lenyűgözi a közönséget. Mindössze 65 mm-es magasságával és alig egy A4-es lapnyi méretével a projektor és a notebook kényelmesen elfér ugyanabban a táskában, mint egy mobil bemutató egység.
Nem kevesebb, mint ötféle különféle lehetőség tántorítja el azokat, akik a készülék eltulajdonításával kacérkodnak. A mechanikus Kensington Biztonsági Rendszer mellett egy letiltó funkció jóvoltából a távvezérlő nélkül a készülék használata lehetetlenné válik. Ezen felül, szükség esetén a projektor működtető funkciói egy jelszóval védhetők és minden kezelőszerv letiltható egy menüparanccsal. Ekkor a készülék csak a PT-LC80E-hez mellékelt távvezérlővel hozható ismét működésbe.

Mindössze három gombra (1-2-3 beállítás) van szükség az LCD projektor működtetésére. Bekapcsolás után az „auto setup” beállító gomb egyszeri megnyomása elegendő a projektornak arra, hogy automatikusan beállítsa a kép minden paraméterét. A digitális trapéztorzítás korrekció garantálja a torzításmentes képet. Miután a kép forrása kiválasztásra került, a projektor „megjegyzi” azt és a legközelebbi bekapcsoláskor már automatikusan a megfelelő bemeneti jelet választja ki.
A két számítógép csatlakoztatását lehetővé tevő két RGB bemenet jóvoltából a bemutatók késedelem nélkül követhetik egymást. Az átmenő jel funkciónak köszönhetően a két kimenet egyikéhez egy monitor csatlakoztatható, amelyen a kivetített kép közelről is ellenőrizhető.

A projektor széles látószögű lencsével rendelkezik, így a vetítési távolság akár nagyon rövid is lehet. A vászontól 120 cm-re elhelyezett kivetítő csaknem 90 cm képátlójú kép kivetítésére képes – ez pedig felbecsülhetetlen értékű előny, főleg a kis méretű szobákban. A vetítési távolság 1,1 és 10,7 m között változhat, a legnagyobb képátló pedig 7,62 m. Osztálytermekben és zöld színű falitáblával rendelkező előadótermekben a PT-LC80 újabb jó pontot szerez. A „Blackboard” beállítással ezekre a táblákra magas kontrasztú kép vetíthető, ami szükségtelenné teszi a külön vetítővászon használatát. Itt a 2.000 ANSI lumen kibocsátott fényerősség önálló életre kel.

Panasonic PT-LC80E LCD Projektor – Műszaki adatok A PT-LC80E 2003 augusztusától kapható, nettó 799.000 Ft-os javasolt fogyasztói áron.