A számítástechnika alapjai

A számítástechnika összefoglaló megnevezése az automatizált adatfeldolgozáshoz fűződő valamennyi kelléknek, programnak, un. hardver és szoftver eszközöknek. A számítástechnika alapvető alkalmazási területe a számítógépek, különösen személyi számítógépek (PC-k) építése. Amióta a hadiipar a kommunikáció felgyorsítása céljából megalkotta a számítógépeket, ez az iparág töretlen fejlődést mutat. A számítástechnika szoros kapcsolatot ápol az informatikával, a számítástechnikai eszközök ugyanis az információ keletkezését, továbbítását, feldolgozását szolgálják.

Számítástechnika alapok

A számítógépek megkönnyítették az emberek életét, s manapság nincs olyan területe életünknek, ahol ne lenne rájuk szükség. A közigazgatási szervek, hivatalok, bármely iparág vállalkozásai számítógépen vezetik nyilvántartásaikat, levelezéseiket, számítógép a kapcsolattartás eszköze ma már mindenütt, segítségével kommunikálnak a cégek partnereikkel, számítógépen regisztrálunk hivatalokba és még sorolhatnánk.

Processzor

A processzor (CPU) központi feldolgozóegység, számítógépünk agya, mely a szoftverek futtatását végzi. A számítógépes processzor az alaplapba illeszkedik, és az arra illesztett lapkakészletek által vezérli a memóriát és minden más hardvereszközt a futtatott szoftverben kódolt utasításnak megfelelően. A processzor tulajdonképpen egy szilícium kristályra integrált sok tízmillió tranzisztort tartalmazó digitális egység. A processzor gyártás területén két nagy rivális cég van napjainkban: az INTEL és az AMD.

AMD Intel processzor

Az INTEL Corporation (röviden INTEL) egy mára már nemzetközi, de eredetileg amerikai vállalkozás, mely évtizedek óta töretlenül a világ legnagyobb processzorgyártó cége. Fő profilja a mikroprocesszorok gyártása. Első, 4 bites chipes mikroprocesszora 1971-ben került forgalomba, s az elmúlt évek számos technológia fejlesztésének köszönhetően középkategóriás és csúcskategóriás processzorokat dobott piacra a cég.
A világ második legnagyobb mikroprocesszor gyártója a kaliforniai székhelyű Advanced Micro Devices Inc. (röviden AMD). Az AMD elsősorban PC-kompatibilis processzorairól ismert, de a vállalat által kifejlesztett chipek és egyéb technológiák részei számos más elektronikai készüléknek is.
Példák: AMD processzor, Intel processzor, CPU processzor, core i3, core i5, core i7.

Szoftver

Szoftver, közismert nevén program a számítógépek kézzel közvetlenül meg nem fogható részeinek gyűjtőneve, melyek egy-egy feladat megoldására szolgálnak. Úgy is meghatározhatnánk, hogy a számítógépek memóriájában elhelyezkedő, a számítógépet működtető programok a szoftverek. Funkcionálisan beszélhetünk indítóprogramról vagy alapszoftverről, rendszerszoftverről (pl. operációs rendszerek programjai), alkalmazói szoftverről (Microsoft Office) és a felhasználó által készített szoftverekről. Míg a hardver a számítógép fizikai részét, a szoftver az általános, szellemi részét jelenti. A hardver fizikai jellegénél fogva egyedi, míg a szoftver jellegénél fogva másolható. A világon emberek milliói használják egymástól függetlenül, nap mint nap ugyanazt a szoftvert.

Példák: Windows Office, Microsoft szoftverek.

Windows 8

HDD

A Hard Disk Drive (HDD, merevlemez, winchester) nagy mennyiségű adat tárolására képes háttértároló, melyet különböző méretben, sebességben és kapacitásokban gyártanak. A merevlemez elnevezést a floppy lemeztől való megkülönböztetés céljából kapta merev tányérja után. A HDD az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, melyet az ezen forgó lemez feletti mozgó író/olvasó fej ír/olvas. Ha letöltünk egy képet az internetről, erre a lemezre íródik rá és tárolódik el a számítógépeden. A HDD tartalmazza adatainkat, az operációs rendszert és az alkalmazásokat is. A merevlemez belsejében adataink mágneses formában helyezkednek el, file-ok formájában. A merevlemez teljesítménye kétféleképpen mérhető: adat ráta és seek time formájában, de fontos paraméter a merevlemez tárolókapacitása, azaz hogy mekkora byte adat tárolására képes.
A HDD alapvetően nem hordozható, laptopoknál 2,5”-ös, számítógépeknél 3,5”-ös merevlemez használatos, de létezik külső merevlemez, mely mobilizálható. Az asztali számítógépben használatos 3,5” merevlemezek két fő típusa az IDE (ATAPI) csatlakozófelületi és a Serial ATA csatlakozófelülettel rendelkező meghajtó.

HDD merevlemez winchester

A külső merevlemez a nagy mennyiségű adatok szállításának legstílusosabb megoldása, hordozható adathordozó. Példák: Winchester, HDD, merevlemez, HDD merevlemez.

Audioeszközök

Az audioeszközök összefoglaló megnevezése azoknak az elektronikai eszközöknek, melyek az elektromos jelet az emberi fül által hallható hanggá alakítják. Audioeszközök kínálatunkban számos hangszóró és headset közül válogathat az érdeklődő. A hangszóró jelerősítő elektronikával egybeépített audioeszköz, akusztikai megfontolásból dobozokban illetve ládákban rögzítik (hangdoboz, hangfal). A rögzítés nemcsak mechanikailag fontos megoldás, hanem az akusztikai rövidzárat is kiküszöböli, emellett egyenletessé teszi a frekvenciamenetet. Több hangszóró megfelelő elhelyezésével és vezérlésével a hangzás, főképpen a térbeli hangzás nagymértékben javítható.

Headset

A headset a fejhallgató és mikrofon kombinált változata, azaz mikrofonos fejhallgató. Példák: Audio eszközök: hangfal, mikrofon, PC hangszóró, számítógép hangszóró.

Memória

A Random Access Memory (RAM, memória) számítógépes rendszermemória, azaz a számítógép műveleti memóriája, mely adattárakból (tárolókból) áll. A RAM egy véletlen elérésű írható/olvasható adattároló, címezhető memóriaelemekből tevődnek össze, ezeken raktározódik el a processzor által végrehajtandó program, valamint a feldolgozásra váró adatok. Két legfontosabb adata a tárolókapacitás és a sebesség. Az asztali számítógépbe való memória modulokat desktop RAM elnevezéssel illetjük, minél nagyobb kapacitású a RAM-unk, annál gyorsabb a számítógépünk. Kompatibilitás szempontjából RAM vásárlásakor mindig vegyük figyelembe alaplapunk befogadóképességét. A notebook ram a laptopokhoz való memória modul, mely méretében igazodik a notebook lehetőségeihez.

RAM memória

Példák: RAM, DDR3 RAM memóriák.

SSD meghajtó

Az SSD (Solid State Drive) magyarul szilárdtest-meghajtó, félvezetős memóriát használó mozgó alkatrész nélküli adattároló eszköz, mely az adatokat memóriában tárolja. Funkciója ugyanaz, mint a hagyományos merevelemezé, csak más technológiával működik. Elektromágneses és kvantummechanikai hatások alapján működik, s a mozgóalkatrészek híján kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez. További előnye a gyors adathozzáférés, valamint, hogy nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, és hogy nem melegszik túl. Az SSD meghajtó a gazdaszámítógéphez csatlakozófelülettel (SATA, USB stb.) csatlakozik, s blokkolt adatelérést biztosít. Mind laptopok, mind számítógépek beépítésénél egyre kedveltebb megoldás az SSD meghajtó alkalmazása. Elsősorban az operációs rendszer és programok gyorsítására használják oly módon, hogy az egyéb adatokat hagyományos merevlemezeken tárolják.

SSD meghajtó

Példák: SSD meghajtó, OCZ SSD, Intel SSD, flash meghajtók.

Alaplap

Az alaplap a számítógépes rendszer központi, elsődleges áramköri lapkája, egy nyomtatott áramköri lap, erre vannak ráépítve a számítógép elektronikus elemei. Az alaplapra épített elemek és a kialakított csatlakozók meghatározzák, hogy egy adott alaplap milyen processzort tud fogadni, milyen frekvencián dolgozik és mekkora és milyen a memóriája, hány és milyen fajtájú bővítőkártyahely található rajta stb. Az alaplapon találhatók a külső kapcsolatok csatlakozói: tápfeszültség, billentyűzet, egér csatlakozó és még sorolhatnánk. A legtöbb számítógépen az alaplapra rögzíthető (azaz nem beépítve található) a processzor, a RAM, a VGA, és egyéb bővítőeszközök. A gépházak elülső csatlakozói (USB, jack hang ki- és bemenetek) pedig kábelekkel csatlakoznak az alaplapra.

Alaplap

Példák: Intel alaplap, MSI alaplap, Asrock alaplap, Asus alaplap, Gigabyte alaplap, alaplapok széles palettája, mind egy helyen.

Videokártya

A videokártya a számítógép azon alkotórésze, melynek fő feladata a képi információk feldolgozása és megjelenítése a monitoron. A kivitelezés alapján a videokártya lehet alaplapra integrált vagy bővítőkártya. Az alaplapra integrált videokártya fizikailag nem távolítható el, a bővítőkártyás rendszerű videokártya viszont cserélhető megoldás a számítógép alaplapjának megfelelő foglalatába való bedugás illetve kihúzás által. Videokártya cseréjével a számítógép grafikus teljesítménye változtatható, a megjelenés gyorsaságában, az átvitt adatmennyiség vagy a képpontok számának növelésében és számos más paraméterben. Manapság már a legtöbb videokártyát össze lehet kötni egy másikkal, így sokkal nagyobb teljesítmény érhető el. Több videókártya gyártó van a piacon, az egyik legismertebb az ASUSTeK Computer Inc. (ASUS) multinacionális elektronikai óriásvállalat. ASUS a hűtéses videokártyák területén nyújtja a legjobbat, ezáltal a számítógép nem melegszik túl, stabilan bírja a túlhajtást, mindemellett csöndes.

Videokártya VGA

A másik híres videokártya gyártó társaság a Hong Kong-i Sapphire Technology, az AMD alapú videókártyák legnagyobb szállítója a világon. Sapphire volt az első vállalat, mely a videókártyánál egy nagy felbontású multimédia-interfész ( HDMI ) csatlakozóval élt és 1000 MHz (1 GHz) órajelű videókártyát dobott piacra. Sapphire heatpipe-os videokártyákat kínál a piacon, melyek jellemzője egy hűtést elősegítő hővezető fém cső, amely kifejezetten hatékony. Ha a maximum teljesítményt, speciális hűtést, előre túlhajtott videokártyát szeretnél, Sapphire gyártó termékei között válogass! GAINWARD: videókártyái Invidia chipsetre alapulnak, de az utóbbi időben kiadtak AMD ATI alapú videokártyákat is. Gainward videókártyák nagy túlhúzási lehetőségükről híresek. Ezek mellett, híres a Golden Sample sorozat is, amely olyan videókártyákat tartalmaz, amelyek már a gyárban fel vannak tunningolva (Overclocked) és eladás előtt gyárilag le lettek tesztelve.

MSI (Micro-Star International Co.) egy tajvani elektronikai cég, egyike a világ legnagyobb videokártya gyártóinak. Az elmúlt 25 évben az MSI arra törekedett, hogy digitális termékeit a „stílus és innováció” alapértékekre alapozza. Az eredmények kiváló teljesítményű és megbízható termékek, melyek expresszív, felismerhető stílusa kiváló felhasználói élményt nyújt.
Példák: Videokártya, VGA , GPU, videó kártya.

Webkamera

A webkamera a számítógépekhez kapcsolt kis videokamera kép és hang továbbítására, melynek képét internetkapcsolat megléte mellett más internetezők is nézhetik, kiváló eszköz Skype vagy Google Hangout konferenciákhoz. Napjaink legnépszerűbb webkamerái 1,3 megapixeles webkamerák, melyek elfogadható minőségben tudják közvetíteni a szaggatásmentes mozgóképet. A webkamerák többsége nagyfelbontású videó készítésére is alkalmas, és gyenge fény mellett is jól működik. A webkamerák USB kábellel csatlakoztathatóak a gazdagéphez, többségükön a monitor szélére való felhelyezést segítő kampó található, vagy állvány, mellyel sík felületre állíthatók. Főbb webkamera gyártók: Creative Technology, Genius, Labtec, Logitech, Microsoft.

Webkamera

Példák: Webkamera, Web kamera, Logitech webkamera, Genius webkamera.

Monitor

A monitor a számítógép legfontosabb kiviteli egysége, perifériája, melyet egy kábel köt össze a videokártyával, s a videokártyák vezérlése által válik képessé a képernyő a kívánt kép megjelenítésére. Míg a legősibb monitorok fekete-fehérek voltak, ma már kizárólag színes monitorokat gyártanak. A monitoron megjelenített kép pixelekből (Picture Element) áll. A pixel lényegében egy pont, ezek alkotják a képernyőmátrixot. Minél több ilyen apró pontból áll a kép, értelemszerűen annál élesebb, azaz a maximális képernyőfelbontás fontos ismérve a monitor minőségének. Monitor választásnál érdemes a képátlót is figyelembe venni. Mivel a nálunk kapható összes monitor már alkalmas szinte bármilyen felhasználásra csak a méret számít. A hagyományos katódsugárcsöves monitorok napjainkban már egyre inkább háttérbe szorulnak, s teret nyernek a folyadékkristályos LCD és plazma képernyők.
Kínálatunkban a legnépszerűbb monitor típusokkal várjuk vevőinket, melyeket az alábbiakban röviden összefoglalunk. Az AOC Internetional multinacionális elektronikai cég fejlesztése a magas minőségű, de megfizethető áru, rendkívül energiatakarékos LCD monitor gyártása. A cég missziója, hogy minden monitor tartalmazza az utolsó és egyben legújabb technológiai újításokat a legfelhasználóbarátabb köntösben.
ASUS cég a folyamatos újítások révén technológiai és esztétikai tökéletességre törekszik a monitorok gyártásában. A cég szemlélete, hogy beleélik magukat ügyfeleik helyébe, ezáltal olyan ügyfélélményeket hoznak létre, melyek meghaladják a megszokott igényeket jelentős innovációval és formatervezéssel. Az ASUS monitorok 2012-ben 90 nemzetközi díjat és elismerést nyertek el.

Monitor

LG Electronics Inc. a szórakoztató elektronikai termékek egyik vezető gyártója. LG monitor az elegáns formatervezés találkozása az élenjáró kijelző technológiával. Az LG kiemelkedő képminőségű, energiatakarékos monitortípusa a Full HD IPS LED panellel felszerelt készülékek. LG kifejlesztette a 3D monitorok új generációját is, ezek az LG Cinema 3D képernyők bizonyítottan vibrálás mentesek, széles betekintési szöggel rendelkeznek és kínálatunkban kényelmes, könnyű, elem nélküli szemüveggel adjuk őket.
Samsung Csoport egy dél-koreai multinacionális vállalat, mely a monitorgyártásban is élen jár. Samsung monitorok tökéletes képet jelenítenek meg a HD filmek lejátszásánál, a legújabb számítógépes játékok pályáin és a prezentációk szerkesztésénél egyaránt. Mivel a LED fények az adott képpontot világítják meg, az ilyen monitorok képesek a képernyő egyes részeit elsötétíteni, míg máshol világosak maradnak. Az eredmény egy sokkal jobb kontrasztarány, ami növeli a kép minőségét, és az energiával is jobban takarékoskodik. Az átgondolt tervezésnek köszönhetően a LED-es Samsung monitorok keskenyebbek és könnyebbek, mint a hagyományos képernyők.