DVD másolás egyszerűbben

A 321 Studios, amely DVD-fejlesztő szoftverekkel foglalkozik, bejelentette a DVD X Copy nevű programot, amely lehetővé teszi, hogy a másolatot készítsünk DVD-R és DVD-RW lemezekre DVD-filmekből állók gyűjteményünkről anélkül, hogy a minőség romlana.

„Először nyílik lehetőség arra, hogy a felhasználók egy-az-egyben lemásolják az eredetit, beleértve a menüket és az extrákat is.” – mondta Robert Moore, a 321 Studios alapítója és elnöke.

Tudjuk, hogy a DVD-lemezek jobban ellenállnak az idő vasfogának, mint a VHS kazetták, ennek ellenére a karcolódás, hőhatás akár lejátszhatatlanná is teheti őket. Az új program segítségével viszont a másolatot játszhatjuk le, az eredeti példány sérülése nélkül. Nincs másra szükség, mint egy DVD-író és egy üres DVD-R/RW lemez.

A telepítés után be kell tenni a filmet tartalmazó lemezt a DVD-ROM olvasóba, egy üres lemezt a DVD-íróba, majd rákattintani a „Copy Now” (Másolj most) feliratú gombra. A lemásolt lemezt azután minden DVD-R/RW kompatibilis asztali lejátszón és számítógépen meg lehet tekinteni.

A program 100 dolláros (24000 Ft-os) áron már megvásárolható a fejlesztő honlapján keresztül. (Arról nem szól a sajtóközlemény, hogy mi történik azokkal a filmekkel, amelyek nem férnek rá a 4,7 GB-os kapacitású üres lemezekre. Valószínűleg a program kisebb bitrátával újratömöríti ezeket, bár az is elképzelhető, hogy egyelőre nem lehet lemásolni az ilyen lemezeket.)