Valóban szükség van a DVD-másoló szoftverre

A 321 Studios érdekes lépésre szánta el magát. Mint korábban arról mi is beszámoltunk, a céget az Amerikai Filmforgalmazók Szövetsége (MPAA) felszólította, hogy ne forgalmazzák a DVD X Copy nevű szoftvert, mert az illegális másolatok készítésére ad lehetőséget. A 321 Studio válaszul felmérést készített arról, hogy valóban megrongálódnak-e a DVD-k, azaz tényleg szükség van-e a biztonsági másolatokra.

Az Egyesült Államokban készített kutatás alapján elmondható, hogy a vásárlók közel 40 százalékánál előfordult, hogy a DVD-t megrongálta vagy teljesen tönkretette gyermekük vagy háziállatuk. A felmérésből az is kiderül, hogy a DVD-kről készített biztonsági másolatok jelentős költségmegtakarítást is jelentenek. Ha az az 1600 válaszadó, akinek sérült már meg legalább egy lemeze, rendelkezett volna biztonsági másolattal, akkor 48000 dollárt spórolhattak volna meg, ha 30 dollárral számoljuk a csere költségeit.

A kutatás további eredményei:
– A DVD megsemmisülésének oka 21 százalékban valamilyen baleset volt
– 20 százaléknál az elkopás tette olvashatatlanná a lemezt
– 10 százaléknál elveszett vagy ellopták a DVD-t
– 8 százalékot a DVD „rothadás” érintett: ez a korrózió és a szétválás egyfajta kombinációja, amikor a lemez különböző rétegei szétesnek. Ekkor a kép megakadhat, lefagyhat a lejátszás (azaz a lemez) egy bizonyos részén. A DVD rothadás elsősorban a kétrétegű lemezeknél fordul elő, és általában a rétegváltásnál fagyáshoz is vezethet.
– A válaszadók 2 százalékánál az extrém időjárási körülmények tették tönkre a DVD-t.

„A hang CD-khez hasonlóan a DVD-k is elveszhetnek, megkarcolhatják, ellophatják őket, megsérülhetnek a hőtől, vagy eltörhetik a gyerekek és a háziállatok. A biztonsági másolatokkal a vásárlók megvédhetik DVD könyvtárukba fektetett pénzüket.” – mondta Robert Moore, a 321 Studios elnöke. „A felmérésből nyilvánvalóan kiderül, hogy a vásárlók felismerték, szükségük van a biztonsági másolatokra. A másolatot lehet használni otthon, el lehet vinni a vakációra vagy le lehet játszani az autóban, míg az eredeti és a másolat elérhetősége biztosítékot nyújt a sérülés vagy az elvesztés ellen.”

(A lézeres rothadásról további információkat tudhattok meg a DVD FAQ-ból, amely a bal oldali menüből érhető el.)