41 éves a Walkman

A Sony Walkman nevű találmánya a hordozható zenelejátszók első generációját jelentette, évtizedekre határozta meg a zenehallgatási szokásokat világszerte. Napra pontosan 1979. július elsején dobták piacra a terméket és 150 dollárba került. Az első prototípust pedig a japán Nobutoshi Kihara tervezte a cég alapítója számára, hogy az nyugodtan tudjon operát hallgatni utazás közben is. Ebből nőtte ki magát az egész zeneipart forradalmasító kütyüvé, aminek köszönhetően ma olyanok az okostelefonok, iPodok és streaming szolgáltatások, amilyennek ismerjük.

Japán után a nyolcvanas években futott be a nemzetközi piacra is, ekkor azonban meg szerették volna változtatni a nevét, de már javában ment a kampány, így maradt Walkman. Jól tették, hiszen legendát teremtettek, közel 400 millió példány kelt el belőle, majd a Sony ennek segítségével tört be a piacra a Discman, az mp3 és a Sony Walkman telefon néven eladott továbbfejlesztésekkel is.

A történelemíró szerkezetet végül 2010-ben nyugdíjazták, de nagyjából nincs is olyan felnőtt manapság, aki élete egy szakaszában ne használta volna. Egész személyiségünket meghatározó lemezeket hallgattunk meg a kis zsebmagnón, fel se lehetne sorolni, milyen élményt okozott pár évtizede a kedvencünket hallgatva sétálni, néha beletekerni, majd megfordítani a kazit benne. Ti mit hallgattatok rommá a Walkmaneteken?