4x DVD+R lemez

Már korábban beszámoltunk a DVDcenter hasábjain arról, hogy lassan megérkeznek a 4-szeres írási sebességre képes DVD+R/RW meghajtók. Természetesen ehhez a rohanáshoz megfelelő lemez is szükséges. Ilyen például a Verbatim DataLifePlus 4,7 GB-os DVD+R korongja.

A Verbatim a világon elsőként jelentette be az 1-szeres, 2,4-szeres és 4-szeres sebességgel is karcolható DVD+R lemezt. A legnagyobb sebesség (44 Mb/s) 36-szoros CD-írásnak felel meg, azaz egy lemezt 15 perc alatt lehet teleírni. A Verbatim már eljutatta a tesztpéldányokat a legnagyobb meghajtó-gyártóknak, és megpróbálják elérni, hogy az új írók megjelenésével egyidőben a lemezek is kaphatóak legyenek. Ezek a meghajtók (és a lemezek) a tervek szerint decemberben kerülnek a boltok polcaira.

Az új lemez elkészítéséhez nélkülözhetetlen a DYN-AZO technológia, amellyel a felvételi réteget készítik. Ezt a Verbatim anyacége, a Mitsubishi Chemical Corporation fejlesztett ki. Egyébként a Verbatim volt az első cég, amely DVD+R és DVD+RW lemezt is kínált. Az ICD piackutató felmérése szerint 2002-ben nagyjából 50 millió írható DVD-t adnak el, míg 2004-re ez a szám már 150 millióra növekszik. A DVD+R formátum idén februárban debütált, és egyre nagyobb piaci részesedésre tesz szert.

A négyszeresen írható lemezek megjelenésével valószínűleg még jobban felgyorsul a terjedés. A Verbatim többi lemezéhez hasonlóan a DVD+R is többféle kiszerelésben érhető majd el. Lesz műanyag tokos, többlemezes és papírtokos változat is. Ezen kívül készítenek nyomtatható felületű verziót is. Sajnos azt még nem lehet tudni, hogy a lemezek mellé milyen árcédulát ragasztanak majd.