Nem lesz hibrid DVD-A lemez

San Francisco-ban a közelmúltban megrendezett HE2003 konferencián John Kellogg, a Dolby Labs munkatársa beszélt a hibrid DVD-Audio lemezeket érintő komoly problémákról.

A hibrid DVD-Audio lemezek egyik rétege DVD-A szabványú, a másik viszont „hagyományos” audio CD. Sajnos itt is olyan kompatibilitási gondok merültek fel, mint a „Minden egyben” lemezeknél, melyek prototípusait az Audiophile Audition tesztelt. Ezek olyan speciális lemezek, amelyek nem csak a DVD-Video és DVD-Audio szabványnak, hanem az SACD előírásainak és a hagyományos CD specifikációnak is elvileg megfelelnek, köszönhetően a két oldal és a több réteg teljes kihasználásának. Sajnos gyakorlatilag ezeket a lemezeket nem lehet minden készülékben lejátszani, legalábbis a tesztek ezt mutatják.

A hibrid DVD-A lemezek kompatibilitása annyira rossz, hogy a fejlesztők inkább visszavonták ezt a lemeztípust.
Kellogg szerint van még egy megoldás, a flipper, azaz a kétoldalas lemez. Itt az egyik oldal DVD-A szabványú, kiegészítve Dolby Digital hangsávval, a másik pedig szimpla audio CD. A gyártáshoz a DVD Plus technológiát használnák. A Warner Bros. már el is nevezte a megoldást Dual Disc-nek.

A DVD-Audio tábor szerint a több mint 75 millió DVD-lejátszóba az amerikaiak zenét is szívesen vásárolnak DVD formában, de szeretnék a lemez autójukban, számítógépükben, notebookokban is meghallgatni, ahol – egyelőre – ritkább a DVD-s készülék.

Szintén a DVD-Audio témakörébe tartozik az az apró hír is, hogy Marketing Tanács alakult Warner Music Group, Silverline Records, BMG, EMI Recorded Music, 5.1 Entertainment Group, Meridian Audio, Dolby Laboratories és a Panasonic részvételével. A szervezet mindenféle technikai, sajtó- és marketinginformációt fog szolgáltatni az Egyesült Államokban és Európában a DVD-Audio szabvánnyal kapcsolatban. A Tanács oktatási programok indítását is tervezi a hardver- és szoftverkereskedők bevonásával, valamint különböző marketingkampányokkal fel szeretnék hívni a vásárlók figyelmét is az új formátumra.