Thinner

Kivételesen nem a Sorvadj el! című Király István filmről szeretnék szólni :), hanem egy érdekes adathordozóról, mellyel a promóciós CD kiadványok terjesztési (törékeny, nagy helyet foglal, stb.) problémáit kívánják megoldani.

A találmány neve ThinDisc, nem is véletlenül: akár ötször (!) kisebb méretű, mint a hagyományos CD és előállítása is mintegy felébe kerül. Nagyobb társával ellentétben nem kell a nyomtatási procedúra legvégét megvárni, ha újságmellékletként szolgál és attól sem kell félni, hogy eltörik. Na persze az új dizájnos kivitel mind a gyártás, mind a lejátszás részéről speciális hardware kiegészítést igényel.

A végfelhasználó részéről ez annyit jelent, hogy szükség van egy kis gyűrűre is (emlékezzünk a 45-ös fordulatszámú bakelitlemezek esetére), hogy a hagyományos meghajtók is képesek legyenek ezeket a lemezeket lejátszani. Bár a találmány már 1996-ban megszületett (a fejlesztés jelenleg is folyik, szép kis összegeket felemésztve), a CD és DVD lejátszók egyelőre sajnos nincsenek felkészítve az ilyen lemezek fogadására.

Vélemény, hozzászólás?