Végleges az új AAC szabvány

A hangtömörítési technológiák terén vezető szerepet betöltő Coding Technologies bejelentette, hogy az MPEG véglegesítette az új, MPEG-4 High-Efficiency AAC (más néven aacPlus) tömörítési eljárást. Már csak az ISO formális jóváhagyására van szükség (ezt megköveteli az MPEG-4 szabványosítási folyamata).

Az AAC családba tartozó High-Efficiency AAC („Nagy hatékonyságú” AAC) teljes mértékben kompatibilis a már létező AAC tartalmakkal és dekóderekkel. A Coding Technologies Spectral Band Replication (SBR) eljárásán alapuló specifikáció már elérhető a fejlesztők számára.

Az MPEG és a Európai Műsorszóró Szövetség független minőségvizsgálatai szerint az aacPlus jobb, mint minden más hangtömörítő kodek a „hangminőség per bit” mérőszám tekintetében. Az egyedülálló teljesítménynek köszönhetően választották referenciamodellként az SBR-t 2001-ben a sávszélesség bővítő technológiák közé az MPEG-en belül. A 64. MPEG tanácskozáson a múlt héten véglegesítették a szabványt. High-Efficiency AAC (MPEG-4 aacPlus) kódolásnak köszönhetően az MPEG-4 szabvány a leghatékonyabb teljes kódolási rendszer a piacon.

A programozói könyvtárak és referencia forráskódok Mac OS X, Win32, Linux operációs rendszerekre, és jó néhány DSP-re elérhetőek. A fejlesztőknek a Coding Technologies segít az implementálásban.

Röviden az MPEG-4 aacPlus-ról:
Az MPEG-4 aacPlus az MPEG AAC és a Coding Technologies SBR (Spectral Band Replication) technológiájának kombinációja. Az SBR egy egyei sávszélesség bővítő technika, mely lehetővé teszi a hangkodekek számára, hogy ugyanazt a minőséget nyújtsák feleakkora sávszélességen. Az SBR teljes mértékben kompatibilis minden hangkodekkel (a megoldás egy kicsit hasonlít az mp3PRO-ra).

Az aacPlus hatékonyságára jellemző, hogy 5.1 csatornás hangot 128 kb/s-os, CD minőségű hangot pedig 48 kb/s-os sávszélességen nyújt, míg 32 kb/s elegendő a kiváló minőségű sztereó hanghoz, 20 kb/s-mal pedig még mindig jó minőségű monó hangot kapunk. Ilyen hatékonyság mellett kiválóan alkalmazható a mobil eszközöknél valamint a digitális műsorszórásban.