Kamerás filmkalózt fogtak a győri Cinema City-ben

A győri Cinema City egyik jegyszedője az Átok című film március 28-i előadásán filmkalózt csípett fülön. A vetítést digitális kamerájával rögzítő néző a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető. Az országban először juttattak rendőrkézre kézikamerás kalózt.

Miután a jegyszedő észlelte az esetet, rögtön kihívta a rendőrséget, akik a filmkalózt tetten érték és bekísérték. A kézikamerás kalóz ellen büntetőeljárást indult. A rendőrségi vizsgálat jelenleg is folyik a filmforgalmazóknak okozott anyagi kárt illetően – áll az ASVA közleményében. A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető.

Kálmán András, az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) igazgatójának elmondása szerint az ASVA instrukciói alapján a Cinema City vezetése üzemelési és biztonságtechnikai tréninget tartott a mozi dolgozói számára. A tréning hasznosnak bizonyult, mivel az egyik jegyszedő rögtön le is fülelte az első filmkalózt, aki „jogtalanul készített másolatot a szerzői védelmi jog alatt álló filmről.”