Blu-Ray és DVD lejátszók

Blu-Ray/DVD

A kép és hang rögzítésére szolgáló digitális tárolóeszközök két elterjed formája a blu-ray és a DVD lemez. Ezek megjelenése teljes mértékben kiszorította a régi korok szalagos adattárolóját, a videokazettát (VHS), mely a tárolt felvételeket video magnetofon segítségével tette nézhetővé. Blu-ray és DVD lemezek lejátszására szükség van egy erre alkalmas lejátszóra, mely lehet asztali lejátszó, de lehet számítógépbe épített meghajtó is. Kínálatunkban a legkorszerűbb lejátszó-készülékek állnak rendelkezésre, melyekből kedvedre választhatsz.

Blu-Ray lejátszó

Blu-Ray és DVD lejátszók alkatrészeinek-tartozékainak beszerzését megteheti a baloldali fényképre kattintva.

A VHS után forradalmi újításnak számított a tartós, visszatekergetést nélkülöző DVD lemezek megjelenése. DVD nagy kapacitású optikai tároló formátum, mely mozgókép és hang tárolása mellett adat tárolására is használatos, fajtái: DVD-Video (mozgókép tárolására), DVD-Audio (hang tárolására), DVD-ROM (adat, préselt), DVD-RAM (adat, közvetlen elérésű), DVD-R és DVD-RW (egyszer írható és újraírható lemez). DVD-k máig megtartották vezető pozíciójukat a piacon, bár a blu-ray lemezek megjelenése is óriási áttörést hozott a digitális adattárolás területén.

Blu-ray digitális tárolóeszköz-formátum lényeges előnye a nagyobb tárolókapacitás, több, mint tízszer annyi adatot képes tárolni, mint egy DVD lemez. Elmondható, hogy mind a DVD, mind a Blu-ray élettartama egy-két évtized – megfelelő tárolási körülmények között.

Blu-ray és DVD lemezek jó minőségű felvételeikkel az otthoni mozizás, a házimozi előtt nyitották meg az utat. Forradalmi jelentőségük, hogy többszöri lejátszás során sem romlik a felvétel minősége, s a lemezen található film olyan „tűéles” képet produkál, akárcsak egy nagyfelbontású fénykép, igazi élményt nyújtva a néző számára.

Blu-Ray lejátszó

Blu-ray lejátszó DVD lemezek mellett Blu-ray lemezek lejátszásra is alkalmas olvasóegység. Egy Blu-ray lemez tízszer annyi adat befogadására, tárolására alkalmasak, mint egy DVD lemez. 1997-ben jelent meg a piacon, a DVD utódjának szánt digitális tárolóeszköz-formátum. Míg egy hagyományos DVD 4,7 GB adatot képes tárolni – ami egy átlagos 2 órás, normál felbontású filmnek és némi extra adatnak felel meg -, a Blu-ray lemezek nagyfelbontású filmek tűéles képi tárolására alkalmasak. Kinézetre a Blu-ray és DVD lemezek nem térnek el, azonban tárolókapacitásuk lényeges különbséget mutat.

Blu-ray technológia terjedése napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt, lejátszásukra kizárólag Blu-ray lejátszó készülék alkalmas. A Blu-ray lejátszó kezelése gyakorlatilag megegyezik a hagyományos DVD lejátszó használatával, ám képminőség tekintetében messze felülmúlja azt Blu-ray lemez lejátszásakor. Blu-ray lejátszó készülékek előnye, hogy számos lejátszó formátumot támogatnak, szembe a DVD lejátszókkal, melyek például Blu-ray lemezek lejátszásra abszolút nem alkalmasak.

DVD lejátszó

DVD lejátszó készülékek napjainkra teljességgel kiszorították a videomagnókat, a modern kori filmnézés és zenehallgatás alap tartozékai, a minőségi szórakoztatás kellékei. DVD lejátszó DVD-lemezek vetítésére alkalmas olvasóegység, melyek visszafelé kompatibilisek az előző lemezformátumokkal (CD-Audio, CD-ROM). A DVD lemez digitális információ tárolására alkalmas adathordozó, kinézetre olyan, mint egy CD, de a tárolható adatmennyiség tekintetében jóval nagyobb befogadóképességű annál. DVD lejátszó lehet asztali készülék és számítógépbe vagy laptopba beépíthető DVD olvasó is. A DVD lejátszó a DVD lemezeknek köszönhetően minőségibb, élvezhető házimozizást tesznek lehetővé, mint a videó lejátszók. A DVD lejátszó jelentős előnye, hogy digitálisan irányítható, a film „tekerése” gyorsabb, nem áll fenn a videokazettáknál oly gyakori hiba, amikor az olvasófej bekapja a szalagot, rontván vagy akár ellehetetlenítve a felvétel további megtekintését. A DVD lemez időtállóbb, megfelelő tárolási körülmények között több évig megőrzi a felvételt.