Erősítő alkatrész

A hangtechnikában erősítőnek azt a berendezést nevezik, amely a hang teljesítményének felerősítésére szolgál. Így pontosabb az a megfogalmazás, hogy a hangosítástechnikai rendszerek részei, bár tény, hogy egy házi hi-fi rendszernek vagy házimozirendszernek is természetesen részét képezhetik ezek a berendezések. Az erősítő berendezések lehetnek csövesek vagy tranzisztorosak, illetve a működtetési tartomány jelleggörbéje szerint osztályokba is sorolják őket.

Erősítő alkatrész

Az A, B és AB osztályok tranzisztoros erősítőket fednek, míg a C osztály tagjai csöves és tranzisztoros berendezések is lehetnek. Innovatív termékek tartoznak az új D, azaz digitális osztályú „végfok“ termékkörbe. Felhasznált alkatrészek szerint az erősítők félvezetős felépítésűek vagy elektroncsövesek lehetnek. Az előbbi háztartási használatra alkalmasabb, hiszen kis felépítése, kis teljesítményfelvétele a kis térbe alkalmas hanghatások közvetítésére teszi alkalmassá.

Természetesen az, hogy milyen osztályú vagy milyen alkatrészekből áll egy erősítő, meghatározza a használat során cserélendő alkatrészek körét is. A csöves erősítőknél az elektroncsövek és a hozzájuk való foglalat, csőtartó és leszorító, erősítő kondenzátor, aljzat és potméter, pedálok, gombok és kapcsolók, erősítő szerelvények és zengető tankok, és még sok más is szükségessé válhat. A tranzisztoros erősítő jellegzetes alkatrészei az elektródák, diódák, kondenzátorok, illetve hűtőborda.

Erősítő alkatrészeket távirányítókat ebben a webáruházban talál: www.hifimix.hu/erosito-alkatreszek.php