Májusi InterCom DVD megjelenések

Az InterCom közzétette a májusban várható DVD-k megjelenési listáját. A hónap szenzációja kétségkívül a 2001 Úrodüsszeia és a 12 majom lesz.

Májusban három sci-fi DVD megjelenése várható. Stanley Kubrick 2001 Űrodüsszeia című 1968-as (!) filmje – melynek forgatókönyvét Arthur C. Clarke-kal közösen írták – minden idők leghíresebb és legtöbbet vitatott sci-fije, mely nem csak a műfajnak, de az egész filmművészetnek egyik alapműve – egyszerűen kötelező darab. Nem kevésbé jelentős alkotás Terry Gilliam mozija, a 12 majom sem; és e két nagyformátumú művet kitűnően kiegészíti az elnyűhetetlen Clint Eastwood idei sikere, az Űrcowboyok.

Steven Spielberget leginkább a Cápa, az Indiana Jones filmek és a Jurassic Park rendezőjeként ismeri a világ. Kevésbé köztudott, hogy már a Schindler listájaelőtt is készített a tőle megszokottól eltérő, komoly témájú filmeket: ezek egyike az Örökké, melynek külön érdekessége, hogy ebben a filmben játszotta élete utolsó szerepét Audrey Hepburn.

Az őstehetség Bernard Malamud egy zseniális baseball-játékosról szóló világhírű regényének filmváltozata Robert Redforddal a főszerepben. A folyóbanMel Gibsont láthatjuk amerikai farmerként, Kevin Costner rajongóinak pedig A háború című filmet ajánljuk.

A közelmúlt mozisikerei közül három film is napvilágot lát: a Gagyi Mami, és az Én és én, meg az Irén főleg a vígjátékok kedvelőinek fog örömet okozni, és hasonló sikerre számíthat az öt dögös kocsmároslány kalandjait bemutató Sakáltanya is.

Bár még viszonylag új a DVD formátum, mégis egyre több olyan film is akad, melyek már második kiadásukat érik meg. Májusban összesen négy ilyen lemez jelenik meg a korábbihoz képest több extrával, felújított hanggal és felirattal.

zenés filmek kedvelői számára két igazán különleges darabot ajánlhatunk: az egyik a számtalan Oscar-díjjal jutalmazott klasszikus, A muzsika hangjaJulie Andrews főszereplésével; a másik a szintén többszörösen díjazott Anna és a sziámi király, amely a nemrég nagy sikerrel megjelent Anna és a királyeredeti, zenés verziója.

A hónap egyik legérdekesebbnek ígérkező megjelenése a Képeslapok a szakadékból című film, melynek forgatókönyvét – saját önéletrajzi regénye alapján – Carrie Fisher, a klasszikus Star Wars trilógia Leia hercegnője írta. Carrie Fisher édesanyja az Ének az esőben sztárja: Debbie Reynolds, aki elhatalmasodó alkoholizmusa miatt a 70-es években abbahagyta a filmezést, majd később többek között Oliver Stone Ég és föld című filmjében tűnt fel. Carrie mostohaanyjával sem járt jobban, aki még nagyobb sztár volt: Elizabeth Taylor. Carrie Fishert a Star Wars trilógia fergeteges sikere ellenére nem halmozták el szerepajánlatokkal: néhány percre feltűnik többek között a Blues Brothers és a Sikoly 3 képsorain.

Vélemény, hozzászólás?