CopLand – Cop Land

Ez a film Stallone egyik meglepetése. Az esetlen, mackójárású, félig süket, de becsületes sheriff megformálása, az amúgy izomszagú szerepek után meglepően jól ment neki, szerintem nagyon szépen megállta a helyét – a kiváló karakterszínészekből összerakott, nívós szereplőgárda többi tagjával összehasonlítva is.

Egyik kedvenc filmem volt, moziban háromszor-négyszer megnéztem, annyira tetszett és meglepett. Ennek köszönhetően nagyon vártam a hazai DVD megjelenést. Az előzetes hírek szerint egy szélesvásznú, 1.85:1-es képarányú filmet vártam. Anamorph képben nem reménykedtem, mert külföldön sem úgy jelent meg, viszont ettől eltekintve mindenütt jó kritikákat kapott a színekre és a tömörítés átlagos minőségére. A magyar szinkron még jó is lehet – gondoltam magamban. Meg ugye lesz rajta angol is – egyszóval, nem nagyon izgultam, jó DVD kiadásban reménykedtem.
A Flamex újfent nem remekelt a borítóval, de ez lehet, hogy csak az én vesszőparipám. Füzet, vagy egyéb dokumentáció persze nem jár hozzá, a lemezen kívül üres a doboz. A korong viszont kissé igényesebb, mint az eddigi flamexes cuccok, ezen most kép is van, igaz, színekről ne is álmodjunk. Csak a főbb szereplők feje homálylik át a kicsit túlnyomott fekete maszaton. A menü – hála az égnek! – nem tolakszik a képünkbe, hanem a film kezdődik rögvest. Jobb is, mert nem veszítünk a menüvel semmit. Mondhatni spártai egyszerűséggel rendelkezik, szerintem a Pitch Black menüjével együtt ezt is kisiskolások pályázatán készíttették el.
A film alatt elég idegesítő módon nem lehet közvetlenül hangsávot vagy feliratot váltani, csak a menün keresztül – ilyenkor azonban nem a váltás helyén folytatódik a film, hanem elölről kezdődik. Kényelmetlen, de nagyon. Hangsávból kettő van, angol 5.1-es, és a magyar 2.0 surround. Az angollal érdemes próbálkozni, mert a magyar nagyon laposra sikeredett – élettelen és híján van mindennek, ami a moziban megragadóvá tette az amúgy is drámai jeleneteket. A film végén van egy rész, amikor a főhős egyetlen ép füle mellett elsütnek egy fegyvert, ezért totálisan megsüketül, csak hátborzongató csengés-bongást hall, amin alig szűrődik át valami a külvilág zajaiból. Az angol hangsáv – bár szerintem nem tökéletes -, de megpróbálja ezt visszaadni, viszont a magyar szinkron hihetetlen bénán szól. Pedig itt a jelenet egyik kulcsa, hogy mit (nem) hall a szerencsétlen. A fegyverek dörrenése is esetlen, hangos, tompa, nincs benne semmi irány, a centerből meg a mélynyomóból döndül egyet, aztán kakukk. Végül pedig a kép. Hihetetlen, de a kép 4:3-as(!!!), így az eredetileg szélesvásznú, hasznos képanyag a fekete csíkokkal együtt került bekódolásra. Szélesvásznú kép a 4:3-on belül – borzalmas a minősége.

Egy-két jelenetnél egyszerűen nem hiszem el, hogy DVD-t látok, és nem valami kalóz SVideoCD van a lejátszóban. Sírni támad kedvem, ha belegondolok, mennyi hasznos sávszélesség lett elpocsékolva a haszontalan fekete mezők miatt. Ez a hazai DVD kiadás egyik mélypontja képileg, amit nem kellene alulmúlni – de megközelíteni sem – többször!

 

Színes, magyarul beszélő, amerikai thriller, 104 perc, 1997

 • rendező: James Mangold
 • forgatókönyvíró: James Mangold
 • zeneszerző: Howard Shore, Bruce Springsteen
 • operatőr: Edwar Alan Edwards, Eric Alan Edwards
 • vágó: Craig McKay

Szereplő(k):

 • Sylvester Stallone (Freddy Heflin)
 • Ray Liotta (Gary Figgis)
 • Harvey Keitel (Ray Donlan)
 • Robert De Niro (Moe)
 • Peter Berg (Joey Randone)
 • Robert Patrick (Jack)
 • Janeane Garofalo (Cindy)
 • Noah Emmerich (Bill)

Vélemény, hozzászólás?