HDMI a jövő!

A digitális technika diadalakor szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a kamerás átviteli láncoknál, a stúdió-, az adattárolási- és az adatátviteli technikáktól kezdve egészen a nagy felbontású „házimozi” rendszerig nem áll rendelkezésre többé analóg jel. Ha a „normál” DVD-t egy hagyományos képernyőn, vagy egy digitális interfésszel működő LCD, vagy Plazma TV-én játsszák le, megdöbbentően nagy a minőségi különbség.  Ezért mondhatni, hogy a HDMI (High-definition Multimedia Interface) a jövő!

HDMI a jövő!

A HDMI a digitális hang processzorhoz a digitális jeleket is továbbítja, 8 csatornán keresztül. Ez természetesen megkönnyíti a kábelezést. A HDMI két másik jellemzője a CEC (Consumers Electronics Control) és a DDC (Display Data Channel) támogatottság. A CEC az „AV link” – protokollon alapul és lehetővé teszi, hogy több HDMI forrást – például DVD lejátszót, DVB vevőt, stb. egy közös távirányítóval lehessen irányítani. A DDC-vel PC kommunikáció segítségével lekérdezhető a digitális berendezések tulajdonságai. Így tudná például: egy DVD-lejátszó a kimenő jeleit automatikusan a kijelző felbontásához igazítani.

HDMI kábelek beszerzését megteheti a baloldali fotóra kattintva.

A HDMI egyesíti a nagy felbontású videó átvitelt maximum 1080p (1920×1080 pixel, Full HD) és a többcsatornás hangot. A HDMI maximum 720p illetve 1080p képmegjelenítésre képes 24 Bites színmélységgel valamint maximum nyolc hangcsatornát is támogat.