DVI FAQ

A korábbi analóg VGA csatlakozókkal szemben a DVI kábel, azaz a „Digital Visual Interface” nem analóg, hanem digitális formában továbbítja az információt. Eredeti rendeltetése a megalkotáskor a lehető legjobb képminőség továbbításának lehetősége volt. Célja a képanyag tömörítésmentes továbbítása, a képminőség megőrzése érdekében.

DVi kábel

A DVI kábelek alkalmasak tehát a tömörítésmentes képátvitelre, azonban ennek feltétele, hogy a digitális információ a lehető legrövidebb úton jusson el az adó készüléktől a vevőig. Éppen ezért az átlagos DVI kábelek 4,5 méter hosszúak, ami 1920*1200-as felbontást tud még garantálni. Megfelelő kábel alkalmazása esetén ez a felbontás akár még egy 10 méter hosszú kábel esetén tartható, azonban a 15 méter hosszú kábelek esetében a DVI már csupán 1280*1024-es felbontást tud garantálni. A biztosítható képminőség a kábel hosszával arányosan romlik.

DVI kábelek beszerzését megteheti a baloldali fotóra klikkelve.

A DVI kábeleknek három alapvető típusa van. Az egyik típusa a DVI-A, mely kizárólag analóg képátvitelre alkalmas, a másik típus a DVI-D, mely viszont kizárólag digitális képátvitelre képes. A kettő kombinációja a DVI-I, mely egyaránt alkalmas digitális és analóg képátvitelre.

DVI csatlakozó típusok

Némely DVI-D és DVI-I csatlakozó esetében lehetőség van 2560*1600-as felbontás elérésére; ezeket a csatlakozókat a legtöbbször DVI-DL-nek nevezik, mely esetben a „DL” a dual-link kábel megjelölése. A DVI csatlakozókra csatlakoztathatóak a HDMI kábelek is, bár a HDMI-vel szemben a DVI kizárólag képanyag továbbítására alkalmas, azonban a képet továbbító felület és forma megegyezik a HDMI kábelek képanyag továbbításával.