USB FAQ

Az USB azaz „Universal Serial Bus” napjainkban az egyik legelterjedtebb számítógépes csatlakozó. A kábel legnagyobb előnye, hogy teljes mértében Plug and Play, az összes modern operációs rendszer felismeri és támogatja, továbbá azonos felépítésű a PC és a Mac számítógépek részeként.

USB kábel

USB kábelek beszerzését megteheti a baloldali fotóra klikkelve.

Csatlakozók szempontjából hat típusa van. Az USB-A a számítógépeken található csatlakozó. USB-B szerepel például a nyomtatókon. Az USB-mini A és B az A típusúnál kisebb, szögletes csatlakozó, ilyen található például fényképezőgépeken vagy MP3-lejátszókon. Negyedik típusa az USB-mikro A és B hosszúkás, lapos csatlakozó, a legújabb telefonok vannak ellátva ilyennel.

USB típusok

Az első USB szabvány, az 1.0 csupán néhány első generációs Pentium processzoros alaplapon található meg, azonban hibás specifikációk miatt a gyakorlatban szinte egyáltalán nem találkozhatunk vele. Az első gyakorlatban is elterjedt szabvány az 1.1-es, melynek maximális átviteli sebessége 12 Mbps. A 2.0-ás szabvánnyal jelent meg a piacon a miniB csatlakozó, valamint a Hi-Speed átvitel, ami 480 Mbps maximális átviteli sebességet tesz lehetővé. 2008 novemberében jelentették be a 3.0-ás SuperSpeed elnevezésű szabványt, ami azonban csak 2010-ben vált elérhetővé a nagyközönség számára. Ez a szabvány a 2.0-ás szabványnál tízszer gyorsabb, 5Gbit/s maximális átviteli sebességet tesz lehetővé.

USB kábel vezetékei, pólusai

Az USB négy különböző adatátviteli módra képes. A „control transfer” móddal a gazdagép lekérdezi az eszköz paramétereit, a „bulk transfer” mód alkalmas a fájlátvitel-jellegű adatátvitelre, az „interrupt transfer” karakteres jellegű adatok átvitelére képes, míg az „isochronous transfer” az úgynevezett streaming-jellegű, kis késleltetésű adatátvitelre alkalmas.