HDMI FAQ

„High Definition Multimedia Interface”, azaz HDMI kábel egy olyan csatlakozófelület, mely torzításmentes és tömörítésmentes fájlátvitelre alkalmas. Megjelenése elkerülhetetlenné vált a technika folyamatos fejlődésével, hiszen az egyre jobb és jobb képminőséget a tömörítéssel szállító csatlakozók jelentősen lerontották.

HDMI FAQ

HDMI kábelek beszerzését megteheti a baloldali fotóra klikkelve.

A HDMI kábel 2003-ban jelent meg először szórakoztató-elektronikai berendezésen, azóta pedig egyre szélesebb körben alkalmazzák. A kábel belseje 19-es kialakítású, ebben 5 Gbit/s sebességgel halad át a kép- és hanganyag, tömörítés nélkül. Alkalmas továbbá vezérlőjelek továbbítására, melyek által a különböző eszközök irányíthatják egymást. Ilyen csatlakozóval kapcsolható össze például az LCD- vagy plazmatelevízió a Blu-ray vagy HD-DVD lejátszóval.

HDMI kábel FAQ

A HDMI kábelek videóátvitelre alkalmas része teljes mértékben megegyezik a DVI csatlakozóéval, azonban a hangátvitel ezen esetben kérdéses, és az összekapcsolni kívánt készülékek függvénye.

A HDMI kábeleknek három típusa is létezik. Az úgynevezett HDMI A osztályú kábel az alap csatlakozó, mely például a fenti készülékek összekötésére alkalmas. A C osztályú kábel az A osztályúnak a mini változata, ami hordozható eszközökre lett kifejlesztve.

A B osztályú kábel a dual-link kábelekhez való, és szemben az A valamint a C osztályú HDMI kábelekkel nem 19, hanem 29 tűje van. Ezt a típusú HDMI kábelt professzionális környezetben alkalmazzák, otthoni videózásra pedig gyakorlatilag alkalmatlan, hiszen nincs hozzá megfelelő csatlakozó sem a televíziókon, sem a lejátszókon.

HDMI kábel felépítése