Egyre több vírus érkezik az MP3-lejátszókon keresztül

Egyre több vírust terjesztenek az MP3 lejátszók, állítják a Sophos vírusirtó cég szakemberei. Az elmúlt karácsonykor a vásárlási toplista élén az MP3 lejátszók, a notebbok-ok és a PC-k álltak. A Sophos felhívja a figyelmet arra, hogy a teljesen újnak látszó készülékek sem mindig felelnek meg a legújabb biztonsági szabványoknak.

mp3 lejátszó

Kockázatos slágerek az MP3 lejátszón
Hogy az MP3 lejátszók milyen veszélyek forrásai lehetnek, arra jó példa a McDonalds legújabb esete:

A gyorsétterem lánc nemrégiben egy nyereményjátékot hirdetett meg Japánban, amelyen 10.000 MP3 lejátszót osztottak szét a nyertesek között.  A győztesek és a McDonalds legnagyobb örömére minden berendezés mellé adtak tíz-tíz előinstallált zeneszámot, de a lejátszókra egy Trojaner QQpass vírus is felkerült.  Amint az MP3 lejátszó csatlakozott egy Windows alapú számítógéphez, a Trojaner azonnal megkaparintotta a jelszót és a többi személyes adatot és nyomban továbbította is azokat az interneten keresztül. Még mindig nem tisztázott, hogyan került a hibás program az MP3 lejátszókra. Elképzelhető, hogy az a számítógép volt fertőzött, amellyel a zeneszámokat feltöltötték a lejátszóra. A McDonalds elismerte a hibát és elnézést kért.  A győzteseknek felajánlották, hogy kicserélik a nyereményként kapott készülékeket.

Veszélyt jelenthet a céges hálózatokra is. A vírussal fertőzött MP3 adathordozó nem csak a magánszemélyekre lehet veszélyes, hanem a cégekre is. Az internetről letöltött zeneszámok lejátszása és maga a letöltés is veszélyes lehet egy cég számára, mert adott körülmények között túlterhelheti az adott sávszélességet, kárt okozhat a belső biztonsági rendszerben és adatok veszhetnek el.