Ryan közlegény megmentése – DVD bemutató

Annak ellenére, hogy 1998, a film bemutatója óta már jó néhány év eltelt nem hiszem, hogy sokan lennének, akiknek semmit nem mond Ryan közlegény neve. Még akkor sem lehet teljesen ismeretlen a Ryan közlegény megmentése, ha netán a mozis élmény kimaradt. Az öt Oscar díjal is jutalmazott és megjelenésének évében bevételi rekorder alkotás ugyanis a második világháborút újra a producerek és rendezők látókörébe helyezte, sajátos ábrázolásmódjával egész filmhullám elindítója lett.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az R1 DVD kiadás hihetetlen sikere nem kis szerepet játszott abban, hogy Spielberg „felfedezte” a DVD-t. A bár hozzánk némi késéssel érkezett meg a darab, hiszen az R2 verzió már tavaly novemberben megjelent, csak azt tudom mondani, hogy érdemes volt várni rá.

A történetet simán össze lehet foglalni néhány szóban: Egy magát a normandiai partraszállásnál, igencsak magát kitüntető és rendesen ki is véreztető század parancsnoka a nagyon is megérdemelt szusszanásnyi szünet helyett egy igen speciális feladatot kap. Fel kell kutatnia az ellenséges vonalak mögé, ejtőernyősként a partraszállás előkészítésére ledobott James Ryan közlegényt és épségben visszajutatnia. Az általános öldöklés közepén azért válik ennyire fontossá egyetlen katona, mert három fivére szinte egyszerre lelte halálát a háború különböző csatáiban. Azt a néhány napot követi végig a film, amíg a maroknyi csapat keresztülverekszi magát az ellenséges vonalakon, hogy megtalálja és utána meg is védje a vezérkari főnök személyes utasítására hazaszállítandó katonát.

Ennél azonban sokkal többről szól a film, arról, amit az emberei szemében isten által is hős parancsnoknak teremtett százados ki is mond. A háborúban lehet-e értékesebb egy ember másoknál, lehet-e úgy döntéseket hozni, hogy katonák nem sok ember életéért áldozzák fel sajátjukat, hanem egyetlenért, aki nem tett náluk többet az emberiségért, csak éppen egyszerre vesztette el három fivérét. A konkrét történeten túl pedig, pedig iszonyatosan plasztikusan mutatja be a háborút, azt a kivehetetlen káoszt, amit egy-egy ütközet jelent, s azokat az egészen emberi érzéseket és félelmeket. Steven Spielberg saját bevallása szerint egy paradox kérdésre akart választ találni filmmel: „Hogyan találhatunk tisztességet a háború poklában?”

A forgatókönyvíró Robert Rodat pedig úgy foglalta össze, az alapgondolatot, amit el akartak mondani a nézőknek: „Ez a film a tisztességről szól, és arról, hogy a hazafiság végső soron kapcsolódik a család, a szűkebb közösség és a bajtársak iránt vállalt felelősséghez.” A szakmai elismerés, a közönség siker azt hiszem egyértelművé teszi, hogy ez sikerült is. Az egyszerűen felfogható mondanivaló persze igazán hatásossá, lebilincselővé téve válik feledhetetlen és megismétlésre csábító élménnyé. Amit a pompázatos színészi játék, csodálatos látvány effektusok és olyan hagyományos eszközök, mint a kiterjedt statisztéria igen gondos kombinációjával értek el az alkotók. Az utóbbit elég megrázó számokkal lehet jellemezni, 750 statiszta a hadseregtől a partraszállási jelenethez, 3000 egyenruha, 2000 bakancs és fegyver az egész forgatáshoz.

A képek meggyőzően tiszték és élesek, annak ellenére, hogy jó részüket módosított lencserendszerű és zárszerkezetű kamerákkal vették fel, hogy minél jobban megközelítsék a háború idején használt eszközök technikáját, eredeti érzést kölcsönözve a jeleneteknek. Talán ezért annyira megrázóak a robbanások, a katonák sebesülésének és halálának képei. A hangok azonban még ennél is megrázóbbak, ami nem is csoda egy hangefekt vágásért is akadémia díjat kapott film esetében. A hangra az R1 kiadás esetében akkora figyelmet fordítottak, hogy külön DTS lemez is megjelent, ami Európára sajnos nem igaz. Azért a DD5.1 hangsávot sem kell lenézni, nagyon durva hatások köszönnek ránk. A légnyomás, illetve stressz okozta süket csöndek (ami valójában nem csönd, de éppen ezért kelti a megsüketülés érzését) a pergő képekkel pedig még nagyobbakat ütnek. A lemez hangvilága egyszerűen annyira profi, hogy szavakkal nem igazán leírható, meg kell hallgatni.

Az igen jó kép és hang mellett már nem igazán fért volna el kényelmesen az extra tartalom, már csak azért sem, mert a werkfilm igen korrekt módon, nagyon sok nyelven kapott feliratot. Ráadásul nem csak a filmrajongóknak de a történelmi háttér után érdeklődőknek is érdemes végignézni, mert számos eredeti híradó felvételt vágtak a színészekkel és stábbal készített interjúrészletek és magyarázatok közé. Sajnálatos módon a produkciós jegyzetek és a színészek részletes biográfiája már nem olvasható magyarul, annak ellenére, hogy mindkét lemez a Paramount lemezektől immár megszokottnak nevezhető nyelvválasztó képernyővel indít, a filmnél így elméletben nem is kell bemenni a menübe a lejátszáshoz, de őszintén mondom, hogy kár lenne kihagyni ezt a mozgóképes, egyszerre látványos de mégis egyszerű menürendszert kihagyni.

Színes, magyarul beszélő, amerikai háborús filmdráma, 162 perc, 1998

 • rendező: Steven Spielberg
 • forgatókönyvíró: Robert Rodat
 • zeneszerző: John Williams
 • operatőr: Janusz Kaminski
 • jelmeztervező: Lisa Dean
 • látványtervező: Thomas E. Sanders
 • vágó: Michael Kahn
 • hang: Ron Judkins, Andy Nelson, Gary Rydstrom, Gary Summers
 • vizuális effektek: Stefen Fangmeier, Roger Guyett, Neil Corbould
 • hang effektek: Richard Hymns, Gary Rydstrom
 • make up: Conor O’Sullivan, Lois Burwell, Daniel C. Striepeke

Szereplő(k):

 • Tom Hanks (John Miller parancsnok)
 • Tom Sizemore (Mike Horvath őrmester)
 • Edward Burns (Robert Reiben közlegény)
 • Barry Pepper (Daniel Jackson közlegény)
 • Adam Goldberg (Stanley Mellisch közlegény)
 • Vin Diesel (Adrian Caparzo közlegény)
 • Giovanni Ribisi (Irwin Wade közlegény)
 • Jeremy Davies (Timothy Upham tizedes)
 • Matt Damon (James Francis Ryan közlegény)
 • Ted Danson (Fred Hamill kapitány)
 • Paul Giamatti (William Hill őrmester)
 • Dennis Farina (Anderson ezredes)