Indiana Jones 4 napló – új író a láthatáron

Ugyan a Lucasfilm szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni a hírt, de nem is tagadta azt: a jó nevű Frank Darabont veti majd papírra Indy legújabb történetét.

indiana-jones-4-naplo–uj-iro-a-lathataron

Az Indiana Jones negyedik részének elkészítését már 1994 óta tervezgeti George Lucas (executive producer) és Steven Spielberg (rendező) – szándékuk legalábbis ekkor vált ismertté. Az első vázlatokat Jeffrey Boam (Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, Halálos fegyver 2-3, Halálugrás) készítette, de a produkció csigalassúsággal haladt előre. Ebben főleg a főszerepben visszatérő Harrison Ford sűrű munkarendje mellett Lucas oldaláról az új Star Wars trilógia, Spielberg részéről pedig a Jurassic Park 2 és a DreamWorks megalapítása játszott közre. Boamon kívül Jeb Stuart (Die Hard, Megint 48 óra, A szökevény) és Chris Columbus (Szörnyecskék) dolgozgatott a projecten, majd a forgatókönyv ügyében M. Nigh Shymalannal (Hatodik érzék, Sebezhetetlen) is tárgyalásokat folytattak a készítők, de később kiderült – a sok számbavett lehetőség közül Shyamalan csak az egyik volt (mint ahogy Tom Stoppard, a Szerelmes Shakespeare írója is). De felesleges a sztorin lovagolni: ha kész forgatókönyv lett volna, az alkotók akkor sem tudtak volna nekilátni a forgatásnak, hiszen egymás után vágtak bele új projectjeikbe.

Pár hónappal ezelőtt viszont változott a helyzet. Spielberg legfrissebb álláspontja szerint a Leonardo DiCaprioval forgatott Catch Me If You Can után már abszolút az Indy 4 fog elsőbbséget élvezni. A rendező januárban elárulta, hogy az „Indiana Jones és a …” címben már megtalálták a hiányzó részt, azaz megvan a központi téma (ez azért lényeges, mert korábban Atlantis mellett többek között szóbakerült a Rosewell-i UFO is). Spielberg felesége, Kate Capshaw egyébként vissza fog térni.

A forgatókönyvíró kiléte azonban, úgy tűnik, hogy csak mostanában dől el. A Lucasfilm ugyanis (állítólag) kivetette hálóját Frank Darabontra (A remány rabjai), aki Az ifjú Indiana Jones című sorozat számos epizódjában segédkezett. A klónok támadásának mozibemutatója kapcsán George Lucas egy interjúban azt is elárulta, hogy az Indy 4 új figurái között lesz Indy fia is. A forgatás várhatóan 2004-2005-ben indulhat, Lucas ekkorra már letudná az Episode III-at is, és Spielberg illetve Ford sem vállalta magát agyon erre az időszakra.