Tomb Raider 2 napló

Tavaly 2001 június 15-i mozibemutatója után pár nappal már felmerültek a Tomb Raider második részét emlegető pletykák. A Lara Croft-lázban égő népet azonban hidegzuhanyként érte, hogy a főszereplő Angelina Jolie a folytatás elkészítése helyett inkább családalapításra fordítaná idejét.

Az Oscar-díjas színésznő komolyan fontolóra vette, hogy férjétől, a manapság a Banditák és Az ember, aki ott se volt című filmekben látható Billy Bob Thorntontól végre gyerekeket szeretne. „Sok olyan embert ismerek, akik szerint őrültség, de úgy érzem, kész vagyok az anyaságra. Billy Bob és én már nagyon szeretnénk családot. Szívesebben lennék terhes, mint hogy 10 millióval gazdagodjam a folytatás során.” — nyilatkozta Jolie.

Az ekkor már lehiggadt rajongók viszont néhány hónap múlva nagyot sóhajthattak. A színésznő ugyanis — valószínűleg a producerek hatásos közreműködésének köszönhetően — beleegyezett, hogy a gyerekvállalással megvárja a Tomb Raider 2 elkészültét. A gyártásnak ez jókora lendületet adott, hiszen az egyik legfontosabb tényező, Lara Croft megtestesítője immáron biztos volt.

Az ősszel azonban — a szeptember 11-i események árnyékában — sok minden megkérdőjeleződött. Nyilatkozataiban Lawrence Gordon producer is ecsetelte a problémát, mely szerint „ha valami történik a világban, és biztonságtalanná válik a repülőgéppel való közlekedés, nos, akkor nem repülhetünk”. Ez különösen nagy gond egy olyan film esetében, amelynek nagy részét egzotikus tájakon, többek között Izlandon és Kambodzsában forgatták. A repülőterek biztonsági intézkedések miatti mindennapos tumultusait valószínűleg a színészek sem tolerálták volna. Amennyiben ez a szituáció — érthető okokból kifolyólag — tartósabb lenne/lett volna, minden eddigi elképzelésnél nagyobb érvágást jelentett volna Hollywood számára.

A technikai jellegű kérdések természetesen nem vonhatják el a figyelmet a filmkészítés alapmomentumairól, gondolok itt a forgatókönyvírásra. Angelina Jolie kerek perec kijelentette, hogy amíg nincs megfelelően kidolgozott és jó forgatókönyv, addig ő sem ölti magára Lara jelmezét. Meg kell hagyni, dicséretes hozzáállás egy színésznőtől. Az eredetinél mindig jobb, okosabb és izgalmasabb sztori kell, csak így lehet értelme egy folytatásnak.

A legfrissebb információk szerint pedig a Paramount már két forgatókönyvírót is megbízott a történet kidolgozásával, éppen a fenti cél, a lehető legjobb sztori elérésének érdekében. Úgy tűnik, az írók igen szigorúan vett határidőt kaptak, bizonyos hírek szerint ugyanis a londoni Pinewood stúdiót a készítők már le is foglalták — így a forgatás elvileg rögvest kezdetét veheti, amint befejeződnek az új James Bond-film felvételei.