Hollywood digitális páncélja

A fenti kifejezést a New York Times használta nemrég megjelent cikkében. Az írásban a DVD-k, CD-k, a digitális televíziós adások felhasználásának korlátozására hívták fel a figyelmet.

Larry Kenwil (Universal Music Group) szerint nem zenét veszünk, hanem egy kulcsot. A kifizetett ártól illetve a szoftverektől függ, hogy csupán egy napig hallgathatjuk a zenét, nézhetjük a filmet, vagy bármikor újra elővehetjük-e. Lemásolhatjuk egyszer, kétszer, bármennyiszer, vagy esetleg egyszer sem. És ez igaz lehet a digitális videónkra felvett műsorokra is! Lehet, hogy egy lemezt lejátszhatunk a hordozható készülékünkön, lehet, hogy csak bizonyos készülékeken, és lehet, hogy egyiken sem.

A Universal például 99 centet (230 Ft) egy számért, amit CD-re is írhatunk, de azt már nem tudjuk MP3 formátumra konvertálni, hogy a hordozható készülékünkbe töltsük.

A Movielinkről letöltött filmek 24 órával a megtekintés után eltűnhetnek a merevlemezünkről. Mások észrevették, hogy az HBO és a WCBS adásait nem lehet nagyfelbontásban nézni a HDTV-ken a másolásvédelmi korlátozások miatt. Sokan rádöbbentek arra, hogy rengeteg új CD-t nem lehet lejátszani a hordozható készülékekben, az autós CD-lejátszókban és a számítógépeken.

Gery Merson, készülék-tesztelő írta a The HDTV Insider-ben: „A szolgáltatók egyre nagyobb profitra tesznek szert, miközben mi olyan dolgokat kapunk, amelyek nem működnek.”

Az amerikai fogyasztóvédelmi szövetség kutatója rámutatott arra, hogy az emberek előbb-utóbb meg fogják kerülni ezeket a védelmeket – úgy, ahogy a DVD-nél is történt. Mark Cooper elmondta: „Ez nem fogja megállítani a komoly hackereket. Egyszerűen csak az átlagos vásárlónak okoznak kényelmetlenséget.”