DTS hangkódoló szoftver

A bejelentés apropója az, hogy a Spruce DVDMaestro és a Minnetonka új Surcode DVD Professional programja is megkapta a DTS licenszét, mivel megfeleltek a követelményeknek. A Surcode DVD Professional lehetővé teszi, hogy a tömörítetlen hanganyagból „házi” körülmények között lehessen DTS szabványú hangot készíteni (eddig ezt csak a DTS stúdiókban lehetett megoldani).

A Surcode DVD Professional megvásárolható lesz a DVDMaestro-val együtt is, így egy teljes DVD authoring megoldást kaphat a vásárló Windows NT operációs rendszer alá. A DVDMaestro legújabb, 2.8-as változata már támogatja a DTS hang „előnézetét” a Sigma Designs Netstream 2000 kártyájának felhasználásával. Ennek segítségével előre meghallgatható a „mű”, és csak akkor kell kivárni a kódolás hosszabb folyamatát, ha minden megfelelőnek találtatott.

Gery Hall, a Spruce termékmenedzsere így ecsetelte az új lehetőséget: „A DVD készítésben három kulcselem a legfontosabb: a minőség ellenőrzése, a minőség ellenőrzése, és a minőség ellenőrzése. Az előnézet nélkül a DTS hangkódolás folyamata zsákbamacska volt, mert csak akkor lehetett ellenőrizni pl. a hang és a kép szinkronitását, ha a lemez elkészült a DVD íróban.”

Valószínűsíthető, hogy a jövőben sokkal több DTS kódolású lemez jelenik majd meg a mi régiónkban is, bár azt még továbbra sem sikerült senkinek sem egyértelműen bebizonyítania, hogy a DTS jobban szól, mint a Dolby Digital…