Eltűnt világok – IMAX természetfilm

A cím egy igen direkt utalás, hiszen az Eltűnt világok nézői többek között azt a venezuelai fennsíkot is felkeresik, ami híres és számos filmes formában feldolgozott regény megírására ihlette Arthur Conan Doyle-t.
A Tikal-ból, a Mayak romvárosából útnak eredő film a világ számos táját bejárja, olyan életközösségeket keresve fel, amelyek részesei önálló, a külvilágtól elzárt rendszereké szerveződve fejlődtek és fejlődnek tovább. Mindezt persze a már megszokott IMAX minőségben,narrátorként pedig Harrison Ford kíséri végig a nézőket.

 

A guatemalai dzsungel mélyén egy fekete jaguár kószál az ezer éve lakatlan romok közt, ahol egykor Tikal, a mayák városa állt… Milyen tanulsággal szolgálhat e város sorsa a mai nagyvárosoknak, a mai társadalmaknak?

Csatlakozzunk a film narrátorához, Harrison Ford-hoz, aki egy felfedezőútra invitál minket, melynek során bepillantást nyerhetünk bolygónk biológiai sokszínűségének titokzatos világába.

A csatornába bújva eljutunk a New York alatt élő mikroorganizmusok saját metropoliszába, úszkálunk a kaliforniai partok hínár-erdejében, végül felmászunk a venezuelai hegyek misztikus ködbe burkolódzó csúcsára, arra a fennsíkra, amely Sir Arthur Conan Doyle-t nagy sikerű regénye, az Elveszett világ megírására ihlette…

Ezen a különleges, a külvilágtól szinte teljesen elzárt élőhelyen az állatok és növények egy tökéletesen kiegyensúlyozott ökoszisztémát alkotnak, melynek tanulmányozása talán közelebb viheti az emberi civilizációt a természettel való küzdelem helyett a természettel való harmonikus együttélés szükségének felismeréséhez.

Lemez adatok
4:3 (IMAX full frame) PAL
Hang: angol Dolby Digital 5.1 angol DTS 5.1 ambient Dolby Digital 5.1 ambient DTS 5.1
Felirat: magyar, lengyel, horvát, szlovén, bolgár, cseh, szerb, román, héber, angol
Játékidõ: 40 perc
Expedíció az elveszett világba – magyar felirattal -16:9
Élet a tepuikban – képgaléria
15 IMAX filmelőzetes
Teljes játékidő: 80 perc