Cannes DVD-s szemmel

Az idei volt a második a Cannes-i filmfesztivál történetében, hogy a mozifilmes kategóriákkal párhuzamosan DVD-kiadványoknak is versenyt hirdettek francia szervezők. A „Cannes DVD award”-ot pontosan egy évvel ezelőtt osztották ki első alkalommal, mely reményeik szerint pár év múlva a Cannes-i Aranypálma DVD-s megfelelője lehet.

Az előzsűri idén 46 francia nyelvű vagy feliratú DVD kiadványt válogatott be a versenybe, amelyek mindegyike viselheti a „Festival de Cannes 2003 DVD Collection” címet. A lemezek két kategóriában a Creative és a Heritage (restaurált filmtörténeti alkotás) kategóriákban versengtek az egy-egy DVD-pálmáért.

A zsűri elnöke Christian Vincent filmrendező volt, a zsűri tagjai: David Fakrikian (DVD Vision), Scott Hettrick (DVD Exclusive), Marc Toullec (CineLive), Sophie Wittmer (HomeCine DVD) voltak.

A kiválasztott lemezek a fesztivál időtartama alatt (május 14-25) a szakmai közönség rendelkezésére álltak, a Fesztiválpalota DVD Espace elnevezésű standján (a képeken), ahol Packard Bell számítógépekről, vagy kényelmes fotelekben ülve Dolby fejhallgatókon – esetleg kis vetítőtermekben Barco projektorokon – élvezhették a DVD-filmek és a technika legjobbjait. Emellett a DVD Espace sok érdekes technikai bemutatónak és konferenciának adott otthont, amelyekről egy következő hírünkben részletesebben is beszámolunk majd…

Az eredményhirdetést és a díjátadást a filmes díjak átadása előtt egy nappal, május 24-én tartották. A 2003-as Cannes DVD Award címet a következő DVD-k érdemelték ki:

Creative DVD kategóriában:

Captain Conan (R.: Bertrand Tavernier, Forg.: StudioCanal Video)
Hatodik érzék (R.: M. Night Shyamalan, Forg.: Hollywood Pictures Home Video)
Heritage DVD kategóriában:

The Paul Morrissey Collection – 3 filmes csomag:
Flesh (1968), Trash (1970), Heat (1972)
Forgalmazó: Carlotta Films