USB 3.0 – 5 gigabit/másodperc

Az USB 3.0-val felpörög az adatátvitel!

Az USB összeköttetés megalkotása fordulópont volt a számítógépek és a perifériáik csatlakoztatásában. A Universal Serial Bus (USB) az idén kilenc éves. Ez szokatlanul hosszú életkornak számít az IT világában. Eddig több, mint 2 milliárd USB készüléket adtak el. De a Terrabyte-os merevlemezek világában a 480 megabit per másodperc adatátviteli sebesség, amely az USB 2.0 maximális sebessége, mára már nem elegendő. Az USB konzorcium 2008 végére elkészült a nagy sebességű USB szabvánnyal, a 3.0-ás rendszer műszaki specifikációjával.

USB 3.0 superspeed

Az USB 3.0, amelyet „Superspeed USB“ névvel is emlegetnek, tízszer nagyobb adatátviteli sebességet ígér: az adatátviteli ráta elméletileg 4,8 gigabit per másodperc maximális sebességet is elérhet. Ez azt jelenti, hogy egy CD-R nagyságnyi adatmennyiségét egyetlen másodperc alatt át lehet másolni.

USB 3.0 öt gigabit / másodperc

Az USB-3.0 készülékeken új típusú csatlakozók is megjelennek majd , de a jelenleg használatos USB dugókkal is teljes mértékben megmarad a kompatibilitás (és fordítva is). Így az A típusú USB-3.0 dugó mechanikusan megegyezik és kompatibilis az USB 2.0 dugóval. A B típusú dugók és az A ás B típusú micro-dugók viszont megváltoznak.

USB micro-A dugóUSB micro-A alj

Az USB 3.0 lényegesen javítja az USB készülékek energiaellátását: 100 milliamper helyett max. 900 milliamperes áramerősséget tud szolgáltatni a csatlakoztatott perifériáknak. Így rövidebb idő alatt feltölthető az iPod – és néhány más “nélkülözhetetlen” szerkezet, mint például az USB rakéta kilövő alj vagy az íróasztalunkon helyet foglaló USB-s italhűtő.

A SuperSpeed-USB technológiájú készülékek 2010-ben jöttek a piacra.

A szabvány kidolgozását követően felhívták a gyártók figyelmét arra, hogy a készülékek következő generációjában már ezt a szabványt kell alkalmazni. Az USB-3.0 specifikáció már teljesen elkészült. Az első, a 3.0 szabvány szerint gyártott USB kontrollerek 2009 nyarán meg jelennek, a piaci elterjedésükre 2010-ben lehet számítani. Időközben egy egész sor High-Speed csatlakozó került a PC-re: Display Port, eSata és a HDMI. Ezek létrejötte mind kapcsolatban áll a HD minőségű média megjelenésével. A Firewire is komoly update-tel számolhat: a sebessége várhatóan 3,2 gigabit per másodperc lesz. Az interfész bővítések miatt a PC hátoldala először szokatlan képet mutat majd, de mindezért kárpótol minket az a lehetőség, hogy a jövőben a külső berendezéseink és a számítógépünk között nagy sebességű összeköttetéseket hozhatunk létre. Célszerű lenne, ha a gyártók végre megegyeznének és a mobiltelefonok adatkábeleinél egyforma csatlakozót használnának. A Sony Ericsson és a Samsung – csakúgy, mint korábban – saját csatlakozót fog használni. A HTC a Smartphone-jaira Mini-USB-t, a Motorola és a Nokia ezzel szemben egy modern Micro-USB csatlakozót szerel be majd a mobiljaiba.USB micro-B dugóUSB micro-B alj

Az USB 3.0 szabványnak megfelelő kábeleket rövid határidővel szállítjuk! Kattintson a fent jobb oldalon elhelyezkedő fotóra és webáruházunkban megkeresheti a megfelelő USB kábelt kábelkonfigurátor alkalmazásunkkal.