Ónszívó fonat vagy ónszívó pumpa?

Melyik a jobb – Melyiket vegyem?

Ezen a kérdésen évek óta vitatkoznak a szakértők. Mindkettőnek van előnye is és hátránya is!

Ónszívó pumpa: A THT (Through Hole Technology) és a PTH (Pin Through Technology) – korábban mindenütt „beültető technológiának” nevezték – lényege az, hogy az alkatrészt egy lyukon keresztül berakták a nyomtatott áramköri panelba és az alaplap másik oldalán odaforrasztották. A forrasztóónt a keletkezett vákum és a lyukon keresztül áramló levegő tökéletesen elszívja . Az SMD alkatrészek esetében az elszívó hatás nem ilyen egyértelmű. Az alkatrész és az alaplap között fellépő kapilláris erő hatása miatt mindig marad egy kevéske felesleges forrasztóón , amit az alkatrészről nehéz eltávolítani. Az SMD alkatrészekhez jól használható az ónszívófonat.

Ónszívó pumpa

Ötlet az ápoláshoz: A használat után az ónszívópumpát mindig tisztítsa meg. A folyadékmaradványok letisztításához használjon spirituszt vagy izopropanolt. Tisztítsa le a belső futófelületen az o-gyűrűhöz tapadt szennyeződéseket is. A vákum impulzus növelése érdekében finoman olajozza meg a tömítőgyűrűt (a kevés gyakran még sok is).

Vásárolhat forrasztáshoz kellékeket a baloldali fotóra klikkelve.

Ónszívó fonat: Az SMD (Surface Mounted Device) szerkezetekhez , felületszerelt alkatrészekhez jól használható az ónszívófonat. Döntő fontosságú a fonat és a folyadék, amellyel a fonatot kell telíteni. Az ilyen szerkezetekről az ónszívópumpa nagyon nehezen tudja elszívni a maradék anyagokat. Ha a vízszintesen elhelyezkedő panelt felülről forrasztják, akkor fennáll annak a veszélye, hogy az ónszívópumpából forrasztóón szilánkok az alaplapra szóródnak és rövidzárlatot okoznak. Ilyenkor kell az ónszívófonatot használni. Az alaplapon egyszerűbben és rugalmasabban lehet vele dolgozni. De az ónszívófonatnak is megvannak a maga gyengéi. Az “beültetett alkatrészek” alkalmazásakor a lyukakból a forrasztóónt az ónszívófonattal nem lehet kiszedni. Az apró vezetősíneknél és a forrasztószemeknél gyakran előfordul, hogy a forrasztószem fennakad a fonaton és elszakítja.

Ónszívó fonat

Ötlet: Ha ónszívófonattal dolgozik, akkor vésőalakú (csavarhúzószerű) forrasztócsúcsot használjon, amelynek a szélessége körülbelül megegyezik a fonat szélességével. A kúp alakú, csúcsos forrasztócsúcs túl nagy nyomást gyakorol a forrasztási helyre és az alaplapra és a hőtovábbítás sem lesz megfelelő.

  • Kis forrasztási helyhez a fonatot ferdén vágja el egy ollóval
  • Nagyobb, vastagabb forrasztási helyhez vegye duplán a fonatot
  • A forrasztóónnal telített fonatot egyszerűen csak vágja le egy ollóval

További hasznos segítségek: A folyadék-gél különösen akkor hasznos, ha önszívópumpával dolgozik. Akkor éri el a legjobb eredményt, ha előzőleg vékonyan felviszi a felületre. Még ha az ónszívófonatunkhoz nem is kell használnia, a folyadék-stiftet a forrasztóón felvételének fokozásához bátran használhatja.Cseppentsen egy kevéske (egyetlen cseppnyi) folyadékot a fonatra. Ez javítja a forrasztóhuzal tapadását és így könnyebben fel fogja szedni a forrasztóón maradékot.

Vásárolhat forrasztáshoz kellékeket a baloldalt fent található fotóra klikkelve.