Nem jó a tranzisztor…

Nem jó a tranzisztor vagy egy másik alkatrész, annak ellenére, hogy elvégeztük a javítást. Ilyen esetben a lehető legrövidebb úton ki kell derítenünk, hogy mi lehet ennek az oka. Első lépésként át kell vizsgálnunk minden olyan alkatrészt, amely valamilyen kapcsolatban áll a nem működő tranzisztorral vagy amely befolyásolhatja a működését.

Ha a hiba nem a vizsgált területen van, akkor valahol egy távolabbi helyen vagy alkalmazási részen kell lennie. Kénytelenek vagyunk újra-meg újra visszatérni a sokat emlegetett figyelmeztetéshez: Ebbe a modellbe csak az eredeti (gyártó általi) tranzisztort lehet beépíteni! Erre oda kell figyelnünk, mert elég gyakran szembesülünk ezzel a problémával. Ilyenkor újra megrendeljük az alkatrészt, de csakis az eredetit! Miután megkaptuk, beszereljük és láss csodát…..működik!

Vagy mégsem?

Napjaink készülék kínálatában szép számmal képviselteti magát – és pontosan az „olcsó termékek“ kategóriában – az a koncepció, hogy a készülék lehetőleg a garancia leteltéig problémamentesen üzemeljen és ezután -viccesen szólva- egy, esetleg két év múlva romoljon el, mert ekkor már úgysem érdemes megcsináltatni és vegyenek helyette egy új készüléket.

Ezt a „követelményt” nem is olyan könnyű összeegyeztetni a termékfejlesztéssel. Gyakran nézegetem az alaplapokat és csak mosolygok, amikor látom a bebarnult panelokat vagy a hűtőbordákat, ahol a hűtő az Elko mellé van bekötve. Lásd a fotót.

Óvatosan levonom a következtetést: Ha egy alkatrész -jelen esetben egy teljesítménytranzisztor- mindig leáll, akkor megfigyelem, hogy egész pontosan mikor áll le. Ha közvetlenül a bekapcsolás után: tehát bekapcsolom, leáll… akkor a hibának számtalan oka lehet, úgyhogy elő kell húznom a tarsolyomból a legkülönfélébb ötleteket és javítási eljárásokat.

Több szerkezeti elem hibája is okozhatja a leállást, hibás lehet pl.: a sorkimenő, a hálózati rész, de hibás lehet az inverter is és minden olyan alkatrész, ahol nagy teljesítményű kapcsolótranzisztorokat használnak. Tehát, bekapcsolom, recsegés-ropogás, leáll… a tranzisztor ennyi idő alatt nem tudott felmelegedni. Azonnal leáll, ha túl nagy árammal vagy UCE feszültséggel indul.

Szemügyre veszem azt az alkatrészt, amelyik az áram illetve feszültség lökéseket csökkenteni tudná, illetve amelyik okozhatja és logikai úton megpróbálok rájönni, mit kell csinálnom ahhoz, hogy a következő próbálkozásra már beinduljon a szerkezet. Keresek egy univerzális alkatrészt a kézi-raktárban és olyat próbálok választani, amelyik a legjobban megközelíti a gyártó által használt paramétereket. A választáshoz számos helyettesítési lista és több adatbank áll a rendelkezésemre, kedvemre válogathatok közöttük.