Milyen TV-t vegyek?

Egykoron mindössze néhány típus és méret közül választhattunk televíziót, mára azonban ez oly mértékben megváltozott, hogy gyakorlatilag nincs olyan méret vagy funkció, amit ne tudnának a mai készülékek. Választáskor azonban sok esetben komoly dilemmába kerülhetünk, hiszen annyira széles a paletta.

Az első és legfontosabb kérdés minden bizonnyal az, hogy milyen messziről fogjuk nézni majd a leendő tv-nket. Ha például másfél méteres távolságról tesszük majd, akkor egy 82 cm képátmérőjű készülék bőven megfelelő. Viszont, ha már 4 méterről nézzük, akkor minimum 55”-os készülékben gondolkodjunk.

Samsung's 3D plasma television.

Következő fontos kérdés, hogy plazma vagy LCD televíziót vásároljunk-e, ami örök kérdés. Mindkét típusnak megvannak a maguk előnyei és hátrányaik is. Nincs igazság a témában, mert az eddig nagy fogyasztásúnak kikiáltott plazma tv-k a technika mai állása szerint gyakorlatilag ugyanannyit fogyasztanak, mint az lcd-alapú készülékek. Egy markáns különbség azonban mégis van a két technológia között: a plazmák jobban teljesítenek egy sötétebb helyiségben, míg az lcd-k szebb képet nyújtanak világosabb szobában, valamint nem tükröződik a képernyő.

A legolcsóbb kategóriában úgynevezett hd ready felbontású készülékeket is találhatunk, a következő lépcsőfok viszont már az okostévé, amelyek full hd felbontással rendelkeznek. Felmerül a kérdés, hogy mitől lehet okos egy televízió. A válasz viszonylag egyszerű, wi-fi-vel, különböző alkalmazásokkal (pl. Facebook, Skype, Youtube, vagy egyes országokban on-demand szolgáltatásokkal is) is bírnak.

Szempont lehet még a frissítési frekvencia (milyen gyorsan frissíti a tv-panel a képet) és az úgynevezett betekintési szög mértéke is.

A manapság nagy népszerűségnek örvendő 3D-s technológia is rendkívül vonzó lehet, amelyből is kétféle létezik, passzív vagy aktív. Az előbbi esetében használatos szemüveg könnyű és egy napszemüvegre hasonlít, míg az utóbbi egy bonyolultabb konstrukció, amelyek közül több töltés után működik.