LED–Driver-Board javítása: APPLE Macbook Pro trükkös hibája!

Ezen a héten egy becsapós hibát osztok meg, amelyet egy olyan Apple Macbook Pro 15″ (A1226/ A1260) javítása során fedeztem fel, amelynek elromlott a háttérvilágítása.

A hiba leírása: „Világítás meghibásodása“ – a hibafelvevő szerint egy rövidzárlat okozta a kijelző meghibásodását. Nagy volt a meglepetés akkor, amikor a kijelző szakszerű kicserélése után sem volt kép.

Az ezután végrehajtott hibaelemzés során világossá vált, hogy egy speciális Apple szituációval állunk szemben:

A hagyományos LED-display panelekkel ellentétben, ezen a kijelzőn egy másodlagos áramkörön keresztül oldották meg a LED-világítást. A vezérlést egy speciális LED-Driver Board végzi. Egy gyors feszültségméréssel kiderítettük, hogy megszakadt az áramellátás. Ennek oka, egy meghibásodott biztosíték okozta tápfeszültség hiány volt.

A biztosíték nem a szokásos helyen, a LED-Board-on volt elhelyezve, hanem a Power Board-on volt elkülönítve. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy kábelszakadás esetén további védelmet nyújt a kijelző számára. Ezzel a megoldással ritkán találkozunk a notebookok esetében és mindenképpen a Macbook Pro gondosan átgondolt tervezéséről tesz tanúbizonyságot.

A technikusok szemszögéből nézve ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy teljesen szét kell szedni a notebookot ahhoz, hogy hozzá lehessen férni a Power-Boardhoz és ki lehessen cserélni a biztosítékot. A világítás visszatért, de a kijelzőn villódzott a kép. A LED Driver Board-on még egy IC / SMPS vezérlő hiba is mutatkozott.

Miután kicseréltük a board-ot, a kijelző újból kifogástalanul működött.

APPLE Macbook Pro hiba

Fotóra klikkelve nagyobb méret!

 

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.