Házimozi tervezés

Mindazok számára, akiknek fontos a nagyszerű hangzás, az otthonba csempészett mozi-élmény, igazi program a házimozi tervezés. Amennyiben még nincs túl nagy gyakorlatunk a megfelelő berendezés kitalálásban, érdemes néhány támpontot keresnünk, esetleg hozzáértők véleményét kikérni a témában, és ha biztosra szeretnénk menni, akkor válasszunk egy megfelelő kompakt egységet. Ebben az esetben viszonylag könnyű dolgunk lesz, hiszen csak a térbeli paramétereket kell figyelembe vennünk, amelyekhez az anyagi lehetőségeinket, és természetesen a személyes igényeinket szükséges hozzáigazítunk.

Házimozi tervezés

Házimozi tervezés

Amennyiben azonban egy kicsit bátrabban szeretnénk belevágni, vagy esetleg igazán hosszú távra szeretnénk tervezni, akkor érdemes lehet saját rendszert építeni, amelyhez mi magunk válogathatjuk össze a rendszer minden egyes elemét. Hogyha emellett a verzió mellett tesszük le a voksunkat, akkor is szükség van a fenti paraméterek figyelembe vételére, de kissé szabadabban választhatjuk ki az egység darabjait.

Lényeges egy jó minőségű erősítő beszerzése, amelyhez a számunkra tetszetős hangzású front, háttér- és centersugárzót, illetve a basszust szolgáltató mélynyomót kell kiválasztanunk. Az erősítőnél mindenképp fontos a helyiséghez- és hangfalakhoz mért megfelelő teljesítmény. Szintén lényeges tényező, hogy az erősítő kezelni tudja a hangfalak ellenállását (az ellenállást ohm mértékegységben adják meg). A berendezés kialakításához nem feltétlenül van szükség ugyanazon márka termékeit beszerezni, arra azonban mindenképp oda kell figyelni, hogy a hangfalak ellenállása ugyanolyan legyen.