Házimozi rendszer vásárlási tanácsok

Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb piaca van a házimozi rendszereknek, köszönhetően a technika rohamos fejlődésének. Mivel azonban igen komoly paletta áll a rendelkezésünkre, szükségünk lehet néhány támpontra, mielőtt berendeznénk a mozi-szobánkat.

 

A legegyszerűbb választás minden bizonnyal az úgynevezett kompakt házimozi rendszer, amely könnyen összeszerelhető, beállítható. Ezek a szerkezetek az 5.1-estől (két front, két háttér, centersugárzó- és passzív mélynyomó) a 7.1-esig (plusz két háttérsugárzó) elérhetők a piacon.

A jobb oldalon található fényképre kattintva házimozi és hifi készülékekhez talál
alkatrészeket, tartozékokat illetve kábeleket!

Mielőtt azonban választanánk, az első és egyik legfontosabb szempont – természetesen az anyagi lehetőségeink mellett – az, hogy mekkora helyiség áll rendelkezésünkre a rendszer felállításához. Ha felmértük a méretet, ehhez tudunk teljesítményt párosítani. Például, egy pici, maximum 20 négyzetméteres szobába a mozikra ráírt 500 Wattos teljesítmény bőven elegendő. 20 és 40 négyzetméter között már érdemes az 1000 Wattos kategóriát választani. Fontos eldöntenünk azt is, hogy milyen funkciókra van szükségünk a házimozi tudását illetően, mint például úgynevezett smart-funkciók, wi-fi, blu ray, 3D, stb.

A teljesítmény és persze a kiegészítő opciók mellett fontos figyelembe venni azt is, hogy milyen hangzásbeli, és egyéb igényeink vannak. Ilyen lehet például, hogy hány beépített hangzást tartalmazzon az egység, vagy éppen, hogy milyen formátumokat tudjon lejátszani (úgy, mint flac, dts-hd, true-hd). Ezeket az igényesebb rendszerek már tudják kezelni. Ha pedig nem szeretnénk körbekábelezni a helyiséget, a felső-közép kategóriában találunk olyan rendszereket, amely hangfalai vezeték nélküli kapcsolattal is működtethetők.