Amit a nyomtatókról tudni kell

A nyomtató olyan kimeneti periféria, hardver, mely a számítógéphez/laptophoz csatlakoztatva (kábellel vagy vezeték nélküli módon) a digitális adatok papíron történő megjelenítését szolgálja. Napjainkban számos nyomtatótípus érhető el, melyek különböző DPI-vel és nyomtatási sebességgel rendelkeznek. A DPI a nyomtatott kép minőségének mérője, azt mutatja, hogy egy hüvelyk hosszú vonal hány apró pontból áll, logikusan minél magasabb a DPI szám, annál jobb a nyomtatás minősége. A nyomtatás sebességét lap/perc-ben mérjük.A képalkotás módja szerint kétféle nyomtatótípust különítünk el: tintasugaras és lézernyomtató. A tintasugaras nyomtatók tintapatronnal működnek, s porlasztással juttatják a tintacseppeket a papírlapra, így jelenítik meg a nyomtatandó adatot.

Nyomtatók

A lézernyomtatók nagy kapacitású, strapabíró készülékek, speciális, fényérzékeny anyaggal bevont és elektromosan feltöltött hengerrel működnek, melyen egy lézersugár megjelöli a nem fehér pontokat, s nyomtatáskor, amikor a henger a festékrésszel érintkezik, azokra a helyekre tapad festék, melyeket ért a lézersugár. A papír áthaladva a hengeren felveszi a festéket, mely beleolvad a lapba, így jelenítődik meg a nyomtatandó információ a papírlapon.

A nyomtatók széles felhasználási területtel bírnak, otthoni használttól az irodai munkáig, kínálatunkban minden célra alkalmas tintasugaras és lézernyomtatók is megvásárolhatóak. Nyomtatók kellékek kínálatunkban a különböző nyomtatótípusokhoz szükséges színes és fekete tintapatronok és tonerek között is válogathatsz: Nyomtató, lézernyomtató tintasugaras nyomtató, nyomtatók.

Lézernyomtató

A lézernyomtató speciális, fényérzékeny anyaggal bevont és elektromosan feltöltött hengert tartalmazó nyomtatótípus, digitális adatok papíron történő megjelenítésére szolgál készülék. Működési elve azon alapul, hogy ezen a hengeren egy lézersugár megjelöli a nyomtatási pontokat, s amikor a henger a festékrésszel érintkezik, akkor ezekre a részekre tapad festék, tehát oda, ahol érte a lézersugár. Így nyomtatáskor amikor a papír áthalad a 200 fokos hengerpár között, a festék beleolvad a papírba, s létrejön a nyomtatott kép. A lézernyomtató speciális festékkel, un. tonerrel viszi a papírra az adatokat, fekete és színes toner is vásárolható hozzájuk.

Lézernyomtató

Tintasugaras nyomtató

A tintasugaras nyomtató digitális szövegek apró tintacseppek papírlapra fecskendezése által történő megjelenítésére szolgáló nyomtatótípus. Az első tintasugaras nyomtató 1976-ban került piacra, napjainkig számos technikai újításon, fejlődésen mentek keresztül ezen nyomtató típus készülékek.

Tintasugaras nyomtató

Lézernyomtató, nyomtatók: a lézernyomtató sajátossága a nagyobb kapacitású papírtálca, a gyorsabb nyomtatási sebesség, pontosság, gazdaságosság, a festékkazetta (toner) hosszabb élettartama.

Tintasugaras nyomtató cserélhető tintapatronok segítségével jeleníti meg az adatokat a papírlapon, mely tintapatronok lehetnek fekete és színes patronok egyaránt. A tintapatronban találhat porlasztó feladat a tintapor tintacseppé alakítása, tehát ezen porlasztási folyamat eredménye a papíron látható adatmegjelenítés.